『薪火post』BNO 續期資訊(81) 唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
等吓喇
等吓喇
明白,唔該哂巴打

有無巴打可以解答
本BNO唔係 issued by UKPA, UKPS, IPS or HMPO
就揀other

有咩問題
你唔識英文
我續果陣唔洗副簽呀嘛
唔知佢壞左定真係要等咁耐
等吓喇
其實你想屈佢機?之前有kol做過,結果文件無問題,不過要轉paper form補副署!入境處處理嘅申請,全部資料應該另行儲存,現系統就算有都唔齊全,所以佢歸入首次申請不無道理。如果當年有去英領續,有關資料應該已經輸入現系統內,而大多數呢類人,手上本證過期都唔會太耐,所以效果無分別。

你發現嘅呢度一早知,不過我哋教正確途徑去續,唔想大家走精面係因為影響後來者!大佬,兩百幾萬人未續㗎,做好自己啦好無!
巴打,唔好意思想問多句

家庭成員唔可以互簽,咁親戚可唔可以架?例如父母嘅兄弟姊妹

唔該你
嗰邊又hang機,呢幾日都有類似情況,晏少少再去啦。
睇DOC
睇doc
Thx巴打
瘋狂比朋友chur簽名 好興奮呀
我再講多次,你本嘢唔係UKPA, UKPS, IPS or HMPO簽發嘅就要揀other。

包括你哋手上最多嘅passport office Hong Kong 都係要揀other 。
唔係
Thanks我本野03年前簽,應該要副署
好好 唔該

唔好意思做伸手黨
但我應該要副署先申請到怕照去唔批
好好 唔該

唔好意思做伸手黨
oic, sor, 咁揀番other
10年前喺領使館續嗰啲BNO係FCO批
如果而家續ge呢題都係揀other
當第一次申請只係因為過期太耐
剛剛幫爸爸申請
唔知係咪提供唔倒阿爺資料 (好細過就分開)

之後要我阿爸提供呢堆文件, 如果提供唔倒係咪會駁回申請?
full birth or adoption certificates for both parents (showing both the child’s and parents’ details)
father’s naturalisation or registration certificate
And you’ll also need to send the following:

parents’ marriage certificate
If any of the following apply, you need to send additional documents:
(阿嫲係中國出世)
唔會唔批,有舊證,最多到時要補,問題唔大,之前揀錯嘅,都寫信講返揀錯啫。唔使自己嚇自己。
我朋友直接書面解釋話無法提供
因為年代久遠、好耐無聯系etc.

其實最緊要係你本舊bno
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞