『薪火post』BNO 續期資訊(81) 唔好狗衝 先睇2樓 再睇DOC 之後再問問題

1001 回覆
14 Like 0 Dislike
一樣揀other,不過你唔係過期太耐嗰啲,係正常續證,文件只要求基本嘢,你試吓就知。
Thanks
唔係,有舊證已經最強證據,父母資料同文件一概次要,唔知答唔知,交唔到嘅文件寫信解釋。可留意置頂,參透咩係最基本文件。
想問,比完錢,入去個網manage application, 但再入去ask someone to confirm your identity 果度佢話 sorry this service is unavailable, 咁應該點搞? 有冇人有呢個情況?

等吓喇
岩岩我都問左
好似真係system要時間gen form
1.舊BNO (如果是LOST CASE / 身份證大法 / SAR 續期,請盡力提供以下文件)
2.香港永久居民身份證副本(同一頁影印底面)
(未DOWN倒)3.副署表格(如需要)
4.地址證明(英文姓名+地址,不能用中資機構,可到民政署宣誓)
5.閣下的出生證明(正本,A4 SIZE,如在中國出生,請寫信解釋)
6.英國護照以外的護照彩色副本(如有,可以寄正本)
7.SAR回覆信件(INCLUDE CHILD LOST CASE)(請問呢個係咩野)
8.其他有幫助續期申請的文件
我早兩日填曬野就即刻可以比我down副簽份form唔洗等,應該真係個網有問題
1-6 ONLY
啫係我照佢要求嘅野寄左先,佢要求副簽先再補?定直接話揀錯連埋副簽寄過去?
7. 應該係用身份証大法 報lost case
等有reference number

唔肯定

不過有一點肯定既係
有舊BNO就已經好穩陣
見你都ok齊文件
有300萬人有BNO
有幾多人續期
呢個時候應該冇咩英國佬續期
想問有冇得揀番confirm identity through online?
揀左hard copy係咪冇得番轉頭?
你個副署人住英國
一定冇可能得
你有副署表咩,印咗你相落去,下載返嚟嗰張喎!
本身搵左個香港uncle 但有朋友係英國有uk passport好似比較好 同埋廢事麻煩uncle
想問個副簽form係咪一定要正本?
Scan copy係咪都唔得?
咁無了btw webchat問左佢睇下點先
有!父/母本bno有埋佢個名咪得囉!不過機會甚微!因為多數中埋大法!
Online 只限英國當地人,要入郵政編碼香港人全部過唔到,當地換個證有地址記錄先過到。副署表可電郵俾人,佢印出嚟,簽完scan返俾你自己印出嚟寄都得。
明白 唔該哂
如果有大陸出世証明正本係咪照寄過去,正本係一本紅色簿仔,得中文無英文
16年-20年
等睇玩爛之後唔理揀咩都要countersign
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞