【鬥智 X 喪屍】病情失控的疫區裡,他遇上死而復生的謎樣美女《屍語異色瞳》

584 回覆
73 Like 5 Dislike
BBQ?

你捨得我都唔捨得啦
或許悲哀,但至少壯烈
波波:

喵喵喵?(譯:屌你老母今日點撚解係咁打乞嗤?)
全球人類毀滅,淨低貓仲生存嘅故
今晚再開車?
如果仲有人睇,呢度小貓幾隻
好睇,支持你
其實仲有第二部,不過見無咩人睇,無乜動力寫,想開新故
呢個好似係喊樣?
可惜 仲想繼續追添 話說呢個故係咪同其他故有關連?

btw 原來我有睇你之前個剁肉故
明顯係波波啦

爭取扭轉敗局走成細棋
(細棋指雙方圍的目數非常接近)

聽見廢佬道出他們是掠奪派,波波軍警戒地舉起武器。這是來宣戰嗎?

奇怪.....波波心想,這班掠奪派身上並沒散發危險的氣味,不似來挑釁啊。

站在廢佬旁邊,一位身形略胖、感覺有點像肥媽的短髮中年婦人,立即拍一拍中佬的肩膀,輕聲罵道:「呀——」

在場年輕人一聽她開口,下意識想接著唱下一句。

肥媽對廢佬續道:「都叫你出少句聲㗎啦,唔識講嘢嚇親人喇!」

她轉頭對老闆娘堆起微笑說:「你聽埋我講落去先啦,我哋唔係嚟搞事㗎!」

老闆娘打量二人,邊猜想他們之間的關係,邊問:「你哋成班人拎住武器行過嚟,人數又比我哋多,我哋點敢企喺度聽你哋講嘢?」

站最前排的廢佬和肥媽還好,後排個個握緊武器,隨時衝過來襲擊似的,波波軍根本來不及躲避。

肥媽明白老闆娘的意思,轉身對後面的人說:「留低幾個喺度先,其他人行去後面少少坐低休息,唔該。」

老闆娘與 Niko對望一下,沒想到對方如此爽快。

肥媽壓低聲量開始解釋:「我哋係你哋口中嘅『掠奪派』,但其實大家都係街坊,唔係信哥啲黑社會員工。

我哋都係咁啱落街買嘢遇到喪屍,而避難走上二樓,搞搞下就入咗掠奪派咋!」

肥媽愈說愈不忿,聲音亦愈來愈洪亮,雙手上下擺動,「都怪個衰佬囉,成日唔做嘢,淨係識落街買馬!」

她頓一頓,怨恨地瞪著廢佬,廢佬馬上裝作不知情,低頭逗懷中的嬰兒。

看來廢佬和肥媽應該夫婦關係,而且廢佬顯然是怕老婆性格,好像是 Niko十幾年後的寫照。

站在子濤後方的貝瑩不禁掩嘴一笑,不知道為甚麼,這個場面有點滑稽,波波軍也察覺對方確實不似有敵意,漸漸垂低手。
「總之,我哋想走好耐㗎喇。」肥媽清清喉嚨,繼續發表,「晏就有個四眼佬無啦啦走過嚟話加入掠奪派,又話有情報,又話有計劃咁。我哋先知原來你哋嚟咗二樓,諗住嚟搵你哋。」

說到這裡,她的話開始1999,老闆娘揚手打斷問:「咪先,個四眼佬叫咩名?」

肥媽困惑地皺眉,支支吾吾看去廢佬:「死喇,英文名嚟㗎,咩咩⋯⋯」

「Vincent!」肥媽後方一位身穿黑色 T恤的少女回答。

「呀——好似係。」肥媽連忙點頭,「之後信哥同嗰個咩咩 Mean神傾咗陣,最後傾唔埋欄,趕走咗Mean神佢哋,咁我哋就趁呢個機會走佬。」

對於有人記錯或唸錯 Vincent這名字,波波軍習以為常,立刻意會到肥媽口中的 Mean神是指 Vincent。

「愚蠢嘅人類。」波波見雙方不似會開打,立即興趣缺缺地捲起自己,不看去他們。

老闆娘不解地問:「Vincent有晒情報同計劃,點解會傾唔埋欄?」

肥媽豪爽地大大聲罵道:「妖!咩鬼情報丫,咪就係講咗你哋人數幾多、位置同有咩架撐嗰啲咋嘛,仲以為有咩重大發現!」

「咁究竟佢哋有咩計劃呢?」Niko耐不住搶問道。

「我點知呀!佢哋喺舖頭入面傾㗎。」肥媽雙手撐着腰,怒氣沖沖地看著他,不禁讓人聯想到她在街市買菜與人爭吵的畫面,「出嚟嗰陣信哥個樣嬲嬲地,唔知 Mean神講咗咩屎橋。」

總算搞清楚 Vincent的去向,看來他想搶先波波軍一步,與掠奪派聯合,只是他提出的計劃被信哥否決,目前去向不明。

說到這裡,是時候談及重點。

子濤禮貌地問肥媽:「你頭先講到走佬,又特登嚟搵我哋,相信係想同我哋聯合一齊?

老實講,我哋有咩實力你哋聽 Vincent講都知知地,咁樣做對你哋無咩好處。」
在旁邊被肥媽「禁言」的中佬,適時地回應:「我哋人多又帶走咗少少嘢食,不過問題係,我哋唔知去邊好。」

他尷尬一笑,配合大肚腩,看起來十分笨拙。中年男人之中不一定個個都兇殘腦殘,面前這個中佬看來蠻友善講理。

老闆娘馬上從他的話聽得出他只是在裝傻。

他這簡短一句已經帶出幾個訊息:人數和物資是他們的優勢,但卻缺乏領袖和方向,這就是他們決定找波波軍的原因。

最重要一點是兩組綁在一起的話,所需要承受的後果。

這一點子濤當然也聽得出來,他向波波軍其他人員說明:「佢哋可以話係掠奪派嘅叛軍,如果我哋選擇同佢哋一齊,咁就代表要同掠奪派為敵、要放棄原本同掠奪派聯軍嘅計劃。兩者二揀一,大家點睇?」

Niko恍然大悟地「哦」了一聲,然後表示要用腦的不要問他意見。

貝瑩則未掌握各方形勢,不予置評,靜靜地搖頭。

剩下來的人很快就決定與肥媽組為伍。

商場的形勢再次扭轉。

根據肥媽組的一手消息,本來掠奪派約五十多人,現在餘下二十多人;

而多了肥媽組的二十多人,波波軍隊合共三十多人;

Vincent則保持十人左右;

三樓木偶師的人數不明。

那麼下一步棋,該怎麼下?
感動,多啲嚟探波波
一定好多人睇
巴打唔該罰抄我個名十萬次thx

呢個故同另外兩個故平行時空:

《死也不》
香港出現新型傳染病,病情失控,被世衞劃成疫區。
染病者猶如喪屍一樣,見人就殺。

故事以雙線時間線,交叉過去和現在,男主角逆境求生,同時追查陰謀背後的真相。

紙言:
https://www.shikoto.com/i/rP6

《鬼屋外傳》
鬼屋首部曲的天韻成魔之路,與《死也不要讓我成為「他們」》搭上。

天韻和《死》的女主角詩雅在朗豪坊入面對抗感染者,並找出天韻昔日的仇人,狠狠地殺一場。

紙言:
https://www.shikoto.com/i/FUr
子濤要用腦,Niko要用力,反而波波乜都無做過就可以做主角
然後啲貓為咗罐罐,要互相殘殺
你估人地天生就咁肥架
人地好努力咁食咗好多野先咁肥架
等睇你寫依個版本
我知錯喇 冇咩事我出返去追故先
看來廢佬和肥媽應該夫婦關係,而且廢佬顯然是怕老婆性格,好像是 Niko十幾年後的寫照。
陰公
好睇尤其係有貓 支持寫到尾
期待一下三方大亂鬥
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞