【鬥智 X 喪屍】病情失控的疫區裡,他遇上死而復生的謎樣美女《屍語異色瞳》

584 回覆
73 Like 5 Dislike
在貓的世界,從來沒擁有過「顏色」這東西,又何來有失去的滋味?既然沒有概念,又何來會感到惋惜?

打從一開始就沒有要看見顏色的需要,人類卻硬要從自己角度去想牠們。

他們往往扭曲了善意,總愛自我滿足地憐憫他人,卻沒意識到這份多餘的憐憫,反而成為別人的負擔。

一直沉默吃杯面的子濤,儘管聽不懂貓語,還能理解波波的立場。

他語氣平坦地問:「假設人類本來係有三隻眼,但依家嘅人類只得兩隻眼,咁你會唔會覺得自己好慘?」

他的比喻讓眾人靜默下來消化一下,幻想如果自己多了一隻眼會是怎樣。最後,還是認為兩隻眼睛已經足夠,第三眼反倒顯得多餘。

大家似懂不懂地明白他想表達的是,第三眼於人類而言,就如顏色於貓而言。

話題就此擱下,然後大家就有一搭沒一搭地閒聊。

期間子濤心事重重,始終不忘要去二樓救走女朋友、再出逃警局的大計。

吃完杯面,他說:「老闆娘講得啱,今晚好好休息先,聽朝我哋開大會。」

波波心想,開甚麼鬼大會,是皇帝上朝與眾臣共商國事的概念嗎?當中的「皇帝」,自然是波波本貓。

「開咩會呀?」Niko吃到一半張開口問,皺起的眉毛好像在說「要動腦的事情不要找我」。

「啲嘢食睇嚟夠我哋食幾日,最好計劃下幾日後,如果無人嚟救我哋,應該點做。」

子濤清理好杯面,找了個角落重新坐下。

他續說:「而且二樓班掠奪派隨時上嚟,我哋要話俾大家知,同時傾下點樣防避佢哋。」

於他而言,找方法讓大家下去二樓救人才是最困難。

老闆娘一臉疲憊地唸道:「原本以為團結咗大家,夠人數抵抗掠奪派就安全,點知都仲係唔夠。」

說時遲,那時快,幾個小時後不到的凌晨時分,就有人舉兵來襲了。
「好撚臭呀人類!放開朕!」波波一臉不屑,想要甩開他的拑制。

講粗口仲得意呀
講緊邊個故呀?
無計,Niko人設
講到咁,搞到我真心想去試下
我都唔知..上次行過都見唔到佢
開心 莫斯科都想有更新
身體唔好呀,唔敢咁甜
又出咗喇
咁我下章要試下加甜喇
睇嚟我要擺多啲示意圖
btw, 其實你啱。因為藍貓好似唔多有異色瞳?
今晚會唔會再有更新?
得番一班尾班喇....
正唔正先?
我當係舖頭啲人接返屋企養咋
更咗喇
你係咪識波波?
咁快仲要收車,唯有搭波波號。
會唔會再出其他外傳
咁快 仲想坐多陣
今晚無喇,聽日繼續
波波號呢個名都好正

外傳要睇下多唔多人想睇,同埋睇邊個先
成個系列完結了
再寫都只係外傳嗰啲,如果有人想睇
波波號 你寫好多人會睇
我想睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞