申請美國簽證被拒,可唔可以講下我做錯D咩

315 回覆
22 Like 9 Dislike
唔好諗即刻答

唔關事 個個都會諗
唔好諗即刻答

下 無咁橋掛
你要證明到自己係香港有好大既誘因會返來,
一般來講學業/事業,在港資產,同埋家庭資產都搵野prove最好。
至於周圍去旅行,你之前有無去過咩中東國家?
雖然我無申請過,不過我覺得樓主錢大少,剩係機票都6000啦,計埋D 雜費,住埋酒店,你得返一兩千蚊剩,reject 好合理姐

錢太少關事?
黎緊會申請J-1, agent叫我銀行最少有USD2000, 想問e個係咪最低要求?
真心覺得唔想批你就唔批比你 如果有guideline我都知係咩standard

上年去搞visa又係有同學唔得 有啲話英文太差有啲就無原因
你要證明到自己係香港有好大既誘因會返來,
一般來講學業/事業,在港資產,同埋家庭資產都搵野prove最好。
至於周圍去旅行,你之前有無去過咩中東國家

美國佬點睇阿聯酋
學生
無固定職業
無錢

點批你?!
真心覺得唔想批你就唔批比你 如果有guideline我都知係咩standard

上年去搞visa又係有同學唔得 有啲話英文太差有啲就無原因

In我果個問左我去黎為乜、同邊個去就無再問 批左就走得
各位 我可以話比你地知 一定唔關銀行有幾錢事

佢問都無問 我學生戶口都幾k 照批
各位 我可以話比你地知 一定唔關銀行有幾錢事

佢問都無問 我學生戶口都幾k 照批

岩 感覺上其實真係睇in果件粉餅心情
最好有工作證明仲要有返咁上下年資囉
應該驚你黑工啦 唔肯定啊
又自己搵錢去旅行 又做私補(最難check)

果陣我in都好nice 都有問邊個俾錢我去
我話啊爸 之後就問我爸做咩

臨尾仲好nice 咁搞左個爛gag
屌美國其實真係好撚串,擺到明大佬姿態唔歡迎你班亞洲人,都仲要咁多人走過去,你話我大中華膠都係咁話。
利申:申請到不過覺得美國領事館啲人好撚串
過幾日的都要見,先多謝樓主幫手填數先
我都驚瀨野,遲d要過美國開會
你得咁少錢唔批比你好正常
當時申請過境加B2簽證,面試好似吹水咁,問我係呢度讀咩我話politics 個鬼佬勁開心話 I love politics 之後就pass左
只可以話樓主你唔好彩
我個frd畀個簽證官問拎bank statement
但佢無準備 個官皺曬眉頭
個時佢仲準備緊dse
最後都approve佢
屌美國其實真係好撚串,擺到明大佬姿態唔歡迎你班亞洲人,都仲要咁多人走過去,你話我大中華膠都係咁話。
利申:申請到不過覺得美國領事館啲人好撚串

領事館做乜要對你地低聲下氣
你以為自己係客入面班職員要serve你?
上年去 因為study trip都輕鬆過關
但問得係有啲深入既 不過有準備冇咩野
純Travel型visa未申請過 可能關trump事
好似係高登見過你個Post... 都答過你...
佢地可以無原因拒絕你....
只可以話你唔好彩, 被選中!
可能你background太靚, 驚你過到去唔返香港囉
利申: 成功申請
好老實,我上次去佢真係睇心情批唔批,九成隨機,咁岩到我唔好彩,無批比我
我同樓主都係大學生 揸bno
之前聖誕又係去LA,另加加洲幾個地方同加拿大。個鬼佬問咗兩句就批咗
不過申請前問老豆借咗十萬擺喺戶口扮有錢 唔知關唔關事
同埋過關啲關員其實幾友善 唔知會唔會因為見到bno以為我英撚所以先係咁
英文唔好?
如果唔識英文點見?

有d官識講普通話 見你英文唔識多句會主動用普通話問你

有D識講廣東話
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞