申請美國簽證被拒,可唔可以講下我做錯D咩

315 回覆
22 Like 9 Dislike
背景資料:
.大學三年級、男仔
.去過至少10個國家旅行
.想去LA旅遊
.smart casual
.BNO

我事前已經睇過好多網準備好哂好多文件,但佢完全冇睇過
佢只係問左幾句問題
.你去邊? LA
.你去做咩? 旅遊
.你讀緊書? 係呀,大學三年級
.今次既旅費係邊個比? 自己比
.你有返工? 我係私人補習老師
.唔好意思,我今次唔可以比visa你...

我有諗過會唔會係我答「旅遊」太hea?
其實我有準備行程表...咁佢問我有咩目的咁我咪直接爽快d答
我又以為佢之後會問我拎行程表架嘛

定係因為我有返工? 可以「自給自足」?
我見過有d人係講學生唔應該講可以自給自足...
但我真心唔明,依家就算係國泰飛美國,機票都只係$4000
連埋酒店瘋狂買野食買衫咪頂多計你一萬,一個學生冇一萬唔係仲出奇咩?

定係其實佢拒絕係冇原因,只係為左交數?
我有d同學都去過美國旅行,有d仲要係單身女仔
申請visa個時都聽到人地d對答
有d連基本英文都講唔好...有d就疾疾下好似有野隱瞞咁
都只係問左幾句就話「恭喜你你既visa申請已經被接納」
我自問背景正正常常,又唔係女仔,又唔係唔識英文
真係唔明點解唔比我...
留名了解下
自己黎緊都要申請
樓主係咪個樣比較大隻高大個類?
樓主可以查下自己個名係唔係sanction list入面
老老實實好多時佢reject你都係交數
但有可能你一個人去加同佢講自己比旅費佢會淆你去打工所以唔批你?
樓主係咪個樣比較大隻高大個類?

我個樣斯斯文文咁,正常書生樣

認真? 點解我會無啦啦係sanction list
我之前又係去LA, 未見之前都淆

見嗰時又係咩文件都冇睇,可能佢見我大公司打緊工(問咗我做咩,邊樹返工),我又話好鐘意睇戲所以批咗

btw用特衰(唔知關唔事)
拒絕你咪拒絕你囉,乜要原因既咩?

見工面試之後HR叫你等電話,咁你又上討論區開個帖:可唔可以講下我做錯D咩或講錯d咩?

見工面試點同
VISA拒簽率講緊只係3%,你見工面試係唔係97%成功先
無固定入息
有無銀行戶口存款證明?

認真? 點解我會無啦啦係sanction list

我鳩up架咋
不過撞名無咩咁出奇
但有可能你一個人去加同佢講自己比旅費佢會淆你去打工所以唔批你?

所以我就唔明依個point
一個學生連一皮野都比唔起,去旅行點生活?
連旅費都要呀爸呀媽出哂,即係冇能力照顧自己,點自己去旅行?
所以龍門係任佢搬
我之前又係去LA, 未見之前都淆

見嗰時又係咩文件都冇睇,可能佢見我大公司打緊工(問咗我做咩,邊樹返工),我又話好鐘意睇戲所以批咗

btw用特衰(唔知關唔事)

通常返工人士好少會拒簽
你話屋企俾錢仲大啲可能批
點解你明知上網啲人叫你咁講你都唔聽係要話自費
大鄉里想學下嘢 被拒完有冇幾耐先可以再申請
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject
無固定入息
有無銀行戶口存款證明?

我有證明,但佢睇都冇睇
其實我見好多人都係唔洗睇,得少少要睇...

我帶左自己銀行存款證明、學生證同大學成績單、父母銀行存款、行程表...其他細文件
睇都冇睇過....
去過中東

所以龍門係任佢搬

無能力照顧自己 咪唔會偷雞留係美國做非法移民唔走囉
佢俾得人申請簽證
就一定要有返咁上下reject 既百分比
同上邊交代
如果唔係就唔洗申請啦
唔覺你有問題
所以只可以話係你唔好彩

所以龍門係任佢搬

無能力照顧自己 咪唔會偷雞留係美國做非法移民唔走囉

你話屋企俾錢仲大啲可能批
點解你明知上網啲人叫你咁講你都唔聽係要話自費

因為我亦見到有人話可能reject d睇落照顧唔到自己既人...
同埋都係個句,去美國玩真係唔洗一皮
正常大學生返下工有儲下錢點會冇一皮
佢地係唔係真係以為去美國玩要好高貴有錢先玩得起
以前好似又有類似既post
總之學生唔可以答錢自己搵,就算係都要比佢知你有強烈去完旅行需要返香港既意願
如果唔係怕你去做黑工,或者可以用黎交reject visa既數
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞