申請美國簽證被拒,可唔可以講下我做錯D咩

315 回覆
22 Like 9 Dislike
樓主之前去過邊到旅行?

正常日韓台中澳洲+歐洲唔少國家
未去過中東(+轉機),未去過北韓古巴個d
太多男嘅去到打黑工 女嘅去到做雞或者假結婚 你估美國人會分香港同大6咩

真係咁多人打黑工架?
我以為中國人先會...
可能你寫form 嗰時有問題?
單身女仔讀緊大學上年暑假去搵fd問左幾句就批左10年
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject

BNO都係香港證件阿...
又無穩定收入<-咁如果係咁學生哥唔洗去啦唔通真係要講大話話父母比錢

而且我去過至少10個國家旅行,包括歐洲個d
你話我第一次去旅行就係去美國就話姐

Bno 係就係但係對外國人來講一定係本身本passport 為主加埋其他因素你都真係好大機會"被交數"

為左去美國旅行要我申請特區我寧願成世都唔去
不過我有時都會諗,美國關員見到你係英國護照但又要visa可能會打個突

BNO應該都唔關事,我自己前兩年申請本BNO得個新加坡印仔
佢咪照批俾我
你答自己搵錢都收左一半皮 學生點都話屋企人出啦 再加上你話拎10k去 點知你會唔會打黑工 下次去學校拎封信證明你仲係翻緊學 而黎緊一定會番黎讀year 4就冇事 不過可能佢都係為交數啦
利申 美國JJ

雖然我冇學校證明信,但有都冇用因為佢唔會睇而且你唔可以主動比佢睇
不過都唔該哂巴打解答
其實學生哥真係唔使去美國

因為去左唔少地方
所以想去下美國玩下,可能真係要返工先去得啦依家咁
我喺加拿大申請加interview都冇問題

佢淨係問左我讀緊邊間U 仲想去邊到玩
你一定要有明示,你係會返香港。
例如,你又份工等緊你。

唔該哂
真係完全唔知要咁
我以為大學三年級已經係一個好強既理由
(利申hku,無啦啦唔讀反而去美國做野既機會太細 )

上年有幾個朋友,背景同你差唔多,又係暑假去LA,單身女仔都批左10年

Reject visa 係唔需要理由的
其實又係
講英文唔正/唔太識英文,你都溝通唔到,d人請你做野機會降低
加埋好少做野,搵兩老俾錢去,即係搵錢能力低
咁打黑工既機會細左
咁諗會覺得大機會批
不過最終決定權都係佢地到 唔得就唔得

好細個同屋企人簽試過被拒,過幾年同啊嫲家姐去又批到,仲批左10年
知你year3 啦

Year3在手 世界通行
我都係前幾日簽
話去睇fd grad 咩都無再問就輕鬆簽10年
排我前邊有一對母女 人地問how old are you 都唔識答 都簽到
中二果時啊媽想送我去美國讀書 姨姨係果邊 揾哂學校都被人拒簽左
到我18歲報左college 就批左比我 我記得果次去interview 都有一對情侶 睇落似三十歲頭 着住suit 都被人拒簽左係大堂問點解 我諗真係好大部分睇運氣

情侶都reject真係少見d...通常唔係一個人去就會99%得(好似係)
不過你係個邊讀書又唔同睇法,佢好似有一行專比留學visa
個度嚴好多,但正正因為嚴格睇到你好多文件,所以好多時都會批

反而普通旅行visa,佢文化都唔睇
可能覺得你個樣唔可信就唔會比visa你

我記得果時好似無分話係旅行定留學 有counter 空左就叫左我過去 不過果鬼佬真係有睇哂我啲文件 同埋問我dse 之後做左咩 (因為我去左歐洲交流 有一年educational gap) 佢仲問我有無係歐洲果時嘅學生証

你今次衰左都要隔一段時間先再試 唔係嘅都係9成9又唔批
樓豬真係好低賤

reject咪reject囉, 平常心囉, 撚知佢發咩神經唔批咩

仲lur撚住, 特登開post, 心掛掛住咁樣, 好似啲兵哀求女神望一眼咁

天下好大, 老美reject你, 咪去住其他地方先囉, 咁都講到幾頁, 真係好撚醜 追住人條撚來含咁

因為我想知衰咩咁下次可以準備得好d姐
可能我係長氣左少少,但真係冇咩點諗過3% reject率都會關自己事
唔通我美國visa冇左就唔去其他地方咩,只係有d失落咁解
如果唔識英文點見?
如果唔識英文點見?

有d官識講普通話 見你英文唔識多句會主動用普通話問你
知你year3 啦

我強調year3係因為我唔係year1,讀一年走都合理
亦唔係year4,一畢業就去美國打黑工
而係year3...冇理由讀左3年先唔要個學位只係為左打黑工
知你year3 啦

而係year3...冇理由讀左3年先唔要個學位只係為左打黑工

任佢鳩嗡啫
讀左四年大學邊個會去打黑工呀
自己出錢:此post已完
利申
女 大學year1 一take過搞掂

自己出錢 is the key problem.
知你year3 啦

任佢鳩嗡啫
讀左四年大學邊個會去打黑工呀

who knows?
例如,你又份工等緊你。

唔該哂
真係完全唔知要咁

上年有幾個朋友,背景同你差唔多,又係暑假去LA,單身女仔都批左10年

我同樓主你background 都好似,前年去申請b2 visa, 佢問左我:
1. Why do you go to USA? (咁我就講吓行程,冇show行程表俾佢,同埋講完左就會即刻返hk)
2. Why did you go to Turkey? (我3年前去過,咁我就話 went with travel agency for sightseeing)
3. Who subsidize your trip? (我答自己,佢冇睇我d 銀行statement)
4. How? (我話我做private tutor earn money)
5. Do you have any friends or family in USA?(我答NO)
最後佢: Ok, your visa application is approved.

我都覺得最重要係強調完左trip就會即刻返hk, 咁就ok
想問下排期見官要幾耐?
我黎緊申請J-1去做一年intern, 有contract有training plan, 家人出錢, 但帳單得2萬蚊, 容唔容易被reject (先不討論唔好彩被交數)
例如,你又份工等緊你。

唔該哂
真係完全唔知要咁

我同樓主你background 都好似,前年去申請b2 visa, 佢問左我:
1. Why do you go to USA? (咁我就講吓行程,冇show行程表俾佢,同埋講完左就會即刻返hk)
2. Why did you go to Turkey? (我3年前去過,咁我就話 went with travel agency for sightseeing)
3. Who subsidize your trip? (我答自己,佢冇睇我d 銀行statement)
4. How? (我話我做private tutor earn money)
5. Do you have any friends or family in USA?(我答NO)
最後佢: Ok, your visa application is approved.

我都覺得最重要係強調完左trip就會即刻返hk, 咁就ok

所以我覺得樓主係咁啱咁慘撞正條友要交數
例如,你又份工等緊你。

唔該哂
真係完全唔知要咁

HKU<--可能驚你出口港獨🤔
你要show到你係有"錢"
唔好話自己出 話屋企人比錢 拎佢地D銀行文件 係有D錢既

講到明你回返黎 你去幾耐 比埋機票
e.g 你去睇NBA比埋返Eticket...
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞