申請美國簽證被拒,可唔可以講下我做錯D咩

315 回覆
22 Like 9 Dislike
大鄉里想學下嘢 被拒完有冇幾耐先可以再申請

好似係下一次申請細啲機會會批

佢有張藍色紙比我,好似冇寫幾時可以再申請
只係講「如果你認為你情況有改善,對你再簽VISA有幫助即可再申請」
有陣時拒絕你簽證係冇原因
因為香港唔係免簽證地區
需要每年維持一定既拒簽比率
聽聞單身女性、學生被reject既機會係高d

睇過樓主提供既background
可以話絕對eligible for a visa
只不過衰在唔好彩,俾人攞左去做靚條數
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject

BNO都係香港證件阿...
又無穩定收入<-咁如果係咁學生哥唔洗去啦唔通真係要講大話話父母比錢

而且我去過至少10個國家旅行,包括歐洲個d
你話我第一次去旅行就係去美國就話姐
去過中東

冇去過
因為香港唔係免簽證地區

其實有少少懷疑就已經唔批
其中一點係 你個邊無朋友 存款又唔多 話自己旅行 仲要就畢業 好驚你會留係個邊打黑工

巴打睇開啲啦
你話屋企俾錢仲大啲可能批
點解你明知上網啲人叫你咁講你都唔聽係要話自費

因為我亦見到有人話可能reject d睇落照顧唔到自己既人...
同埋都係個句,去美國玩真係唔洗一皮
正常大學生返下工有儲下錢點會冇一皮
佢地係唔係真係以為去美國玩要好高貴有錢先玩得起

你話你窮遊姐,佢有充分理由唔信嫁,讀緊書做補習得你講無證明既又。
老老實實好多時佢reject你都係交數
但有可能你一個人去加同佢講自己比旅費佢會淆你去打工所以唔批你?

所以我就唔明依個point
一個學生連一皮野都比唔起,去旅行點生活?
連旅費都要呀爸呀媽出哂,即係冇能力照顧自己,點自己去旅行?
所以龍門係任佢搬

無能力照顧自己 咪唔會偷雞留係美國做非法移民唔走囉

當然啦,我明白
但係另一個關鍵係我大學三年級
會唔會無啦啦有書唔讀走去美國做非法移民

我見唔少人大學畢業話要去畢業旅行都照ok
反而我仲未畢業只係去玩一個星期唔得
佢俾得人申請簽證
就一定要有返咁上下reject 既百分比
同上邊交代
如果唔係就唔洗申請啦
唔覺你有問題
所以只可以話係你唔好彩

可能真係咁...
我依家最怕因為我有依次「案底」所以下次唔再批比我
中二果時啊媽想送我去美國讀書 姨姨係果邊 揾哂學校都被人拒簽左
到我18歲報左college 就批左比我 我記得果次去interview 都有一對情侶 睇落似三十歲頭 着住suit 都被人拒簽左係大堂問點解 我諗真係好大部分睇運氣
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject

又無穩定收入<-咁如果係咁學生哥唔洗去啦唔通真係要講大話話父母比錢

唔批主因應該係你唔夠錢 LA消費好高
利申:LA 人

Bno 係就係但係對外國人來講一定係本身本passport 為主加埋其他因素你都真係好大機會"被交數"
以前好似又有類似既post
總之學生唔可以答錢自己搵,就算係都要比佢知你有強烈去完旅行需要返香港既意願
如果唔係怕你去做黑工,或者可以用黎交reject visa既數

唔該哂
唯有當我太誠實
你英文又講得好
又識照顧自己
做人又咁識計劃
(咁你會唔會過左去見到咁正唔返黎呀)

鳩噏
因為香港唔係免簽證地區

下次申請可能真係要等我返工...有收入先ok

唔批主因應該係你唔夠錢 LA消費好高
利申:LA 人

高咩? 你住邊先
做過中資公司?

冇呀,不過我好好奇佢會check得到?

無錯 下之申請會難d
你一定要有明示,你係會返香港。
例如,你又份工等緊你。

無錯 下次申請會難d
其中一點係 你個邊無朋友 存款又唔多 話自己旅行 仲要就畢業 好驚你會留係個邊打黑工

巴打睇開啲啦

但係存款證明佢睇都唔睇
就算我中六合彩有8位數身家都冇用
仲有你係唔可以主動比佢睇,我見人主動比資料佢睇,佢會好大聲say no
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞