申請美國簽證被拒,可唔可以講下我做錯D咩

315 回覆
22 Like 9 Dislike
我覺得你下次話父母資助會好啲
始終學生 無穩定收入

之前英國留學 同佢say hi 話去travel 就批左
你話屋企俾錢仲大啲可能批
點解你明知上網啲人叫你咁講你都唔聽係要話自費

因為我亦見到有人話可能reject d睇落照顧唔到自己既人...
同埋都係個句,去美國玩真係唔洗一皮
正常大學生返下工有儲下錢點會冇一皮
佢地係唔係真係以為去美國玩要好高貴有錢先玩得起

你話你窮遊姐,佢有充分理由唔信嫁,讀緊書做補習得你講無證明既又。

咁又係...補習又證明唔到既
但係我有學生證亦有大學成績單 又係睇都冇睇
樓主之前去過邊到旅行?
上次申請好簡單 個職員乜都冇睇
淨係問左句我預計去美國邊到
我答左句話會係同家姐係加拿大渣車落去

跟住連埋呀媽就批左b2 10年

係呀,其實正正常常1分鐘唔洗就批,一批就10年
所以我真係好想知原因,但既然好似冇原因,我真係認命
你答自己搵錢都收左一半皮 學生點都話屋企人出啦 再加上你話拎10k去 點知你會唔會打黑工 下次去學校拎封信證明你仲係翻緊學 而黎緊一定會番黎讀year 4就冇事 不過可能佢都係為交數啦
利申 美國JJ
其實學生哥真係唔使去美國
中二果時啊媽想送我去美國讀書 姨姨係果邊 揾哂學校都被人拒簽左
到我18歲報左college 就批左比我 我記得果次去interview 都有一對情侶 睇落似三十歲頭 着住suit 都被人拒簽左係大堂問點解 我諗真係好大部分睇運氣

情侶都reject真係少見d...通常唔係一個人去就會99%得(好似係)
不過你係個邊讀書又唔同睇法,佢好似有一行專比留學visa
個度嚴好多,但正正因為嚴格睇到你好多文件,所以好多時都會批

反而普通旅行visa,佢文化都唔睇
可能覺得你個樣唔可信就唔會比visa你
幾年前申請過, interview 5分鐘都冇就批咗

嗰陣要去加拿大,申請簽證因為要喺美帝國轉機
巴打真係唔好彩
又唔係final year, 睇唔到有咩理由會走佬
講真 貪你美國有寶咩
你話屋企俾錢仲大啲可能批
點解你明知上網啲人叫你咁講你都唔聽係要話自費

因為我亦見到有人話可能reject d睇落照顧唔到自己既人...
同埋都係個句,去美國玩真係唔洗一皮
正常大學生返下工有儲下錢點會冇一皮
佢地係唔係真係以為去美國玩要好高貴有錢先玩得起

巴打,你同我地講都無用架,個官唔信就唔信架啦。佢覺得你有1%機會滯留喺嗰度非法逗留嘅話,佢都會搵你祭旗架啦

最無奈係佢地話會當每位簽證申請者係潛在非法移民
話之你揸住一皮定一球
所以一定要說服到佢你所有嘢都喺香港,去完美國玩之後絕對一定無論如何點都會死返香港,留多一日喺美國都會想死咁滯

不過都唔排除你係跑數嘅犧牲品嘅
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject

BNO都係香港證件阿...
又無穩定收入<-咁如果係咁學生哥唔洗去啦唔通真係要講大話話父母比錢

而且我去過至少10個國家旅行,包括歐洲個d
你話我第一次去旅行就係去美國就話姐

唔批主因應該係你唔夠錢 LA消費好高
利申:LA 人

高咩? 你住邊先

當你去7日 垃圾酒店90每晚 x6
頹飯10蚊餐x3x7
租車 (美國無車=無腳) 最平車100一日 x7
未計你去環球影城 迪士尼
你答自己搵錢都收左一半皮 學生點都話屋企人出啦 再加上你話拎10k去 點知你會唔會打黑工 下次去學校拎封信證明你仲係翻緊學 而黎緊一定會番黎讀year 4就冇事 不過可能佢都係為交數啦
利申 美國JJ
同埋去一個星期依個期數係少少唔合理
通常都2星期up
做乜用bno 唔用返當地證件又無穩定收入,有機會reject

又無穩定收入<-咁如果係咁學生哥唔洗去啦唔通真係要講大話話父母比錢

當然消費係好高
但都係個句佢連證明都唔睇,就算我中六合彩佢都以為我冇錢
同埋咁樣好奇怪,你可以話你去其他地方
到你真係去旅行,鬼知你係唔係真係去個度地方咩

我以為整visa,誠實係好重要
但睇完網上資料同埋咁多位巴絲打既意見
我發現必要時講大話係其中一個成功既要素

高咩? 你住邊先

當你去7日 垃圾酒店90每晚 x6
頹飯10蚊餐x3x7
租車 (美國無車=無腳) 最平車100一日 x7
未計你去環球影城 迪士尼

10k真係炆左啲

Bno 係就係但係對外國人來講一定係本身本passport 為主加埋其他因素你都真係好大機會"被交數"

為左去美國旅行要我申請特區我寧願成世都唔去
不過我有時都會諗,美國關員見到你係英國護照但又要visa可能會打個突
你英文又講得好
又識照顧自己
做人又咁識計劃
(咁你會唔會過左去見到咁正唔返黎呀)

鳩噏

下次叫埋呀爸呀媽一齊去簽啦唯有
你一定要有明示,你係會返香港。
例如,你又份工等緊你。

唔該哂
真係完全唔知要咁
我以為大學三年級已經係一個好強既理由
(利申hku,無啦啦唔讀反而去美國做野既機會太細 )
15年申請果時我著背心短褲去in
我覺得你下次話父母資助會好啲
始終學生 無穩定收入

之前英國留學 同佢say hi 話去travel 就批左

下次會注意下
上年去遊學團 一野就批左個十年
我覺得係因為要交數所以reject你
自己出錢:此post已完
利申
女 大學year1 一take過搞掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞