DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
依家又唔係直接叫考生答點解利
奶共派真係玻璃心
立法會教育事務委員會主席葉劉淑儀認為,日本侵華是暴行、是對國民的傷害,質疑為何會有人在考試上用此問法,以求得出相反的答案。
咁支那威脅侵略台灣係唔係暴行?
發神經,一向歷史都有呢個題型,你咪答反對囉,有咩問題
利弊open end問法都有得屌何漢權班老粉蛆癲撚咗
一味淨係諗到侵略戰爭,工業化經濟建設又唔講,中國史syllabus都係重點擺現代化啦,班友真係教屎片讀屎片
知唔知咩係‘就你所知‘
其實資料題係要用資料,就我所知先用資料以外事實,葉劉收收皮先,改通識科後,又想改撚埋歷史科,屌你老母
而且仲有樣叫駁論
歷史科玩法係咁,一定要答晒同唔同意,資料無既時期就用就我所知,科科設計都一定唔同出發點、唔同玩法好正常,外人無必要要嘈
毛澤東1964年講嘅工業學大慶,就係要學滿州國留低嘅大慶油田經營模式

亦都係共匪點解二戰後有強大工業基礎打贏蔣公嘅原因

藍絲未撚讀過歷史就唔好學人評論份卷有問題啦
唔明有乜好嘈,唔係愛國嘅先覺得利多於弊咩,冇日本侵華而家當權嘅點會係共產黨,咁而家邊有共奶
反而係正常人先會覺得弊多於利,因為國民黨唔係要應付日本元氣大傷,之後就冇咁易俾中共奪權
呢題相當古惑,資料強調晚清向日本學習政法,日本又借錢俾民國立國,之後日本發展滿州國工業,後來侵華又令毛共翻身

以北洋軍閥、晚清、民國、毛共,可以各有睇法,關係相當微妙
毛澤東於文革時期對中國是否利多於弊?

佢餓死既中國人足足係侵華時期被殺中國人既幾倍
呢個係dse歷史科嘅考法嚟
真呀~d藍絲未撚讀過歷史係度嘈
要包埋據我所知eg +ve 團結國人一致抗日/ 對抗帝國主義/ 帶來現代化
-ve 人命傷亡,經濟損失/侵犯主權/間接中國被赤化(共產黨奪權) 8分差唔多
痴撚線 你唔好問德國人1900-1945年對猶太人係咪利多於弊 利在何處?
真東北佬應該係2 戰前後被殺光光了
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞