DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
我都認同真係出得好好, 唔係單單日本侵略咁片面睇法, 可以有唔同方向, 例如經濟, 工業, 以致交通發展, 俾到個考生全盤思考, 利弊權衡
但土共個慣性被害者史觀完全唔會容許有呢種思考空間, 只會點慘點慘
係呀, 學生得15 20分鐘左右答
[有片] 有手足整合左510黑警行刑式對待記者既片加埋字幕宣揚國際

https://www.youtube.com/watch?v=okoY6s37JlQ

幫手推上reddit, Twitter, FB
所以LS都話要改

1949 - 76 可以全部消失
想知愛支那國既何漢權日常生活有無用日本公司發明/製造既產品?
教育評議會正垃圾
共產黨下嘅韮菜唔可以思考, 要跟隨黨嘅路線
中史以後唔比問
幾大程度同意毛澤東係過大於功

泰始皇,漢武帝就問得
無日本,支那男人仲要扎緊辮,女人無書讀無得出街,葉劉邊可以係到9UP
落去同毛主席講囉
可以答唔同意㗎on9
On9
但呢條題目難度問心係難
必須涉獵好多課外嘢同野史
唔係書本有嘅嘢
同埋需要好高史料分析技巧
畢業都好想繼續考歷史
大家得閒就report下呢條片啦
https://youtu.be/47uBEVY7Mh0
對支那民族感到自卑既人先會對個題目咁大反應je

其實咁多年黎中史科一直都偏頗支那愛國精神, 宜家試題講翻另一邊事實出黎就話試題誤導學生思維, 咁學生點會有批判性思考?
聽講炒埋個高級主任
起曬人底話仇警
屌你老母啦周浩鼎
睇下你地國家個首都北京天安門掛撚緊邊個樣呀
反撚到懵左呀你?
篇聲明唔講仲以為係口交部出 痴撚線
答唔認得個考生係咪會拎u
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞