DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
你呢種就正正係大東亞共榮圈既concept
所謂親日政府, 說穿左未就係日本既傀儡政權方便控制, 實際上只幫日本仔搵錢, 地方發展只係其次, 馬後炮去睇, 日本用大東亞共榮圈去入侵都係為掠奪戰略資源, 同埋本土國民既生存空間
on9
你可以自己揀同意唔同意,咁都可以鬧
咁條問題應該點樣問?
甲午戰爭的時候,當時認知度大清非常垃圾,

我覺得已經是日本食咗中國的開端,

到咗第二次世界大戰的時候,日本已經想食咗中國

這塊大餅,不過比美國佬阻止了
鬼唔知題型都會問利弊題/功過題咩,係講內容唔同呀
中史大部份內容都係問你背好晒既標準答案範圍,點會無啦啦問你要跳開個框既野,例如絕對唔會問如果你係1945年知識份子會唔會支持中共類似野
岩 就係大東亞共榮圈concept
但係依個concept並非一種侵略
更大程度上係一種確保自身利益嘅做法
同歐盟成立 一帶一路 TPP其實本質上無分別 都係一個大佬帶住一班細佬搵食 搵到分大筆比大 增加大佬生存空間同影響力 但係細嘅係當中都都可以生存搵到食
當然你可以話日本人當時會用武力強逼你加入 但係當時歷史背景就係全世界都民族主義行頭 弱國就小小蝕底都唔可以 強國就民族尊嚴弱國唔肯就要逼到佢肯 強弱國公平外交concept係當時並未出現
外族入侵中國無好結果係歷史上得出既結論, 所以列強從來都只係想瓜分中國既經濟實力搵著數, 你叫我統治你彩你都傻
日本仔本土問題, 包括天災, 天然資源不足等等都迫佢要向外擴張, 你可以話歷史慣性所以佢地要侵略別國土地, 所以有別於當年既列強日本係要用種種無底線既方法係中國多方面入侵, 當然用日本人既角度佢會覺得自己無罪, 就算係武力入侵殺人
不過用中國人既角度去睇呢一件事, 就另一個version
而香港既考試應該要邊一個角度, 亦顯而易見
反黨份子何漢權
毛主席一定岩都問得出?
引導群眾,別有用心
有反黨思想嘅領導同志
憤怒譴責!
好嬲好嬲
共產黨算唔算外族
大東亞共榮係殖民地,除左泰國好少少,你睇佢點對東南亞國家就知
同歐盟/一帶一路應該唔可以咁比較
因為個重點係上面個兩個大家somehow係平起平坐, 大東亞共榮圈明顯地係日本行先
一個係一齊埋堆為共同利益, 另一個係一個國家既行益行先好多
係我角度, 兩個重玩法其實都好難成功到, 因為人係有私心的
同民主一樣concept係外來, 人就唔算
立法會教育事務委員會主席葉劉淑儀認為,日本侵華是暴行

呢個係主觀諗法

咁你強加主觀諗法落去

又如何批判思考?
大東亞共榮圈佢原則上都係話要平起平坐推動共同利益 只係事實上弱國唔可能同強國平起平坐咁解 我地而家唔可能知道佢實際運行起黎係點 因為無正常運行過
歐盟一帶一路都係一樣 強國主導 弱國只係齒輪 最多只係多左少少對主權嘅尊重 但利益上必然強國佔份
“嚴重傷害了在日本侵華戰爭中受到莫大苦難的國民的感情和尊嚴。”

學撚晒大陸人啲口吻
唔係 殖民地係由宗主國直接統治 無任何方面嘅獨立權力 即刻係汪精衛政權都有行政權 有部份外交軍事權
唔好為淆而淆啦,一陣比啲藍屍cap 左做fake news去話教壞人
唔係直接定間接管治咁簡單...當時國聯都唔承認滿洲國啦 再者日本就算唔係鐵板一塊 大多派系都對中國不利

滿洲派想發展滿洲同英美蘇決戰

統制派想南進同鯨吞中國

皇道派想北進同慢慢侵蝕中國

條約派想遵守海軍條約降低軍事開支同維持同英美既關係

艦隊派想增加擴張艦隊去對抗美國既威脅

的確如果條約派掌權係會對中國有利
但係現實係 海陸軍夾埋玩統帥權干犯問題搞到文人政府失勢 軍部下克上搞滿洲令日本退出國聯 艦隊派得勢退出倫敦海軍條約摧毀左日本同西方剩低既關係 統制派喺同皇道派既權鬥贏左加速入侵中國 民國黃金十年毀於一旦 打完仗仲元氣大傷 點樣投資借貸彌補唔到...
有冇高手可以寫返個利大於斃嘅高分答案出嚟
時代革命赢咗都要清算。
你而家嘅角度正正係用中國人係二戰後嘅角度去睇成件事 認為日本對華侵略係一早處心積慮 依種就係用結果推論嘅方式
你唔一定係錯 但係如果直接睇由1900-1945年/成個近代史嘅歷史 如果日本係以侵略中國為主要目標 咁樣成件事就相當唔合理 明顯日本係度搬石頭砸自己腳 所以我認為唔合理
我嘅角度睇係好簡單 日本以東亞強國嘅身份 認為中國係自己嘅𡃁 因此佢嘅做法就係同中國一直有良好關係扶持當時中國 但同時會係中國收取大量利益 而為左確保自身係中國嘅利益又必然會插手入中國內部政治鬥爭
依種國際關係係歷史上並唔少見 好似多年中國有大量附屬國一樣 而依種關係都唔會只有壞沒有好 係中日近代史嘅關係中 日本對中國係必然嘅有大量建設 唔係就唔會一直維持到良好關係
而dse果條問題就係問緊中日係1900-1945年間用發生嘅所有事去睇 係好多定壞多 學術角度黎講就係唔應該只著眼37-45年嘅事 唔應該只著眼日本係中國攞嘅利益 都要睇中國係依段關係中得到左咩 而中國近代現代化日本係其中一個重要推手 由政制軍事科技教育經濟發展 日本都係擔任一個重要嘅正面角色
當然我第一句comment係故意扣除日本8年侵華歷史 因為果段歷史係明顯嚴重打擊左中國 但係我意思就係日本未正式侵華前 對中國黎講當時中日關係絕非負面
點燃樣fake news
你search下咩L野叫殖民地先啦
有冇考過「公開試」

Reply緊呢句喎
又民族主義上身評歷史就係要抽離,咁都唔明
以為個個學生都好似嗰d冇內涵嘅死藍絲咁,淨係識比眼睇倒嘅資料引導,咁亦都反映批評者/ 支持批評者本身都係咁上下水準
全部資料比晒
溫書都慳返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞