DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
重心放左係一二冷戰 國際合作
錯哂啦
歐美Imperialism ,Liberalism都唔教
AL有教?
我都有聽 想煎巴佢
唔夠時間,4 core+3 elective
所以教100年,中日港一二戰冷戰國際合作算
當年連syllabus內 東南亞同其他衝突都冇太教,飛左算
題目要求考生「就你所知」及試卷資料答題,資深歷史科教師張兆聰指出,單憑幾則資料,內容與涵蓋範圍不足以充分探討命題,故考生需結合個人所學,即日校課程教學內容,才可完整作答。就該題,他稱不論從作答技巧及史實基礎層面上,均為「弊多於利」,「帳面上試題的資料好像支持命題,但學生可輕易透過自己所學反駁,如第二項資料提及日本資助中華民國臨時政府,學生可反駁稱所謂資金援助反映出日方的不良動機,試圖介入中國事務」
https://news.mingpao.com/pns/%e6%95%99%e8%82%b2/article/20200515/s00011/1589482331113/%e3%80%8c%e6%97%a5%e5%b0%8d%e8%8f%af%e6%98%af%e5%90%a6%e5%88%a9%e5%a4%9a%e6%96%bc%e5%bc%8a%e3%80%8d-dse%e6%ad%b7%e5%8f%b2%e9%a1%8c%e9%81%ad%e6%95%99%e5%b1%80%e8%ad%b4%e8%b2%ac-%e6%95%99%e5%b8%ab-%e9%9d%9e%e8%80%83%e7%ab%8b%e5%a0%b4-%e6%8e%a8%e7%bf%bb%e5%91%bd%e9%a1%8c%e5%be%88%e6%98%93
齡記本書會講個background
咩revanchism會講
Colonial dispute: Boer War 嗰啲都有講
老師好波 藍絲冇日常所學
有冇完整?感覺好似怪怪地
羅馬, 美國獨立, 法國大革命呢d唔講

一戰後有無教蘇俄堆仆街野
我問過一個讀DSEhist 嘅朋友
佢連ottoman empire 都唔知
布爾什維克簡直係恐怖分子
你朋友似唔讀書多
讀一戰點都會掂到
呢啲初中人文科應該都會教到
https://334.edb.hkedcity.net/new/doc/chi/curriculum2015/Hist_CAGuide_c_2015.pdf

岩岩睇左個syllabus, 其實呢套近代史學來都幾有用, 可以涵接返現代社會

不過DSE點解會cut左中史選修, 個syllabus轉去做東亞史唔同民族同國家之間既關係, 唔再用線性中華帝國史觀去表述會好d, 時間線由上古去到清代滅亡
根本何漢權就係怪。。你喺電台會聽到懷疑人生
台灣好似做緊類似嘅嘢
教得好少
我覺得十九世紀歐洲真係要教
同埋美國獨立戰爭
咁教育局講既野又一定係事實?
所以先有討論價值呀
毛澤東都錯
已經去到文革思想
遲D當權者唔鐘意
咁孫文都係錯架啦
今朝聽到懷疑自己個腦係咪有問題
上返連登先同地球人接返軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞