DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
人地共狗自稱抗日英雄嘛
廢老成份卷得南京屠殺呢幾隻字
人民三千萬
中史題庫唔係審核過咩?
邊個官員出黎負任呀
問利多於弊就唔可以答唔同意?
純講考試技巧黎講,條題目好明顯係想引導考生答弊多於利
基本上own knowledges用返背書既史實,黎黎去去都係個啲
一件大事件override曬所有既日中關係

其實長春圍城死既人唔少得過南京屠殺, 佢唔拎出來講係民族既苦難, 定係呢d死既唔係中國人
好難
唔用野史淨係要講辛亥革命, 五四運動,第二次國共合作同二戰華區戰線都有排講
其實寫一半一半會更貼近史實, 77事變前其實日本對中國既貢獻係postive多, 但係二戰後就係negative多

功過兩者唔可以相抵, 但我唔知考試俾唔俾做騎牆撚
有冇睇清楚

法政大學屌鳩清政府條撚樣,唔柒學法政,依家知道法政用處,又要速成班,想點撚樣
條題目8分,咁分數比例就係3-4分係引用兩個資料,4-5分就係就你所知(平時課文教既內容)

你言之成理,引用到課文既知識就高分
咁你有無考過歷史?無你就收皮過主啦
考乜柒都未知你就衝出嚟吠
岩啊,答利多於弊個啲真係唔熟書,弊多於利好駁啲,出卷個個就係想睇你點駁點比較利弊

當你C D利 own knowledges兩個弊,

但war crime道德上好撚駁到

除非針住現代化黎講,如果冇日本,中國冇咁容易吸收西方思想,從至令現代化進程更緩慢,進至未必能抵御日軍37年後的進攻,8年抗戰或更早結束

我咁答可能得6分
無錯!!!!!
早期嘅利vs後期嘅弊,互數完得出邊個都得
不過弊多於利易數
批評班19就以為全港考生都一定要同意條題
考過都知,啲題目陰9人架啦
啲資料好正面,但佢要你數有幾弊
資料好慘烈,又要你數有幾正面
以前miss教落點答都好,正反兩邊都要講
然後中間一撚定要加句,雖然乜乜乜,但其實乜乜乜
總結再強調自己同唔同意
根本就係考你讀咗幾多背咗幾多,如數家珍咁list出嚟
大東亞共榮圈 事實就係好野來

同埋 日本皇軍 有份消滅 幫手貪污瘸敗 既 國民黨
連毛主席都讚好

仲唔係有利
而家D支那人話中國強大 係需要過程
只不過學習過程 成本有D大
讀歷史科其實幾好又會教香港史,啲問題又好批判
點解19世紀歐洲唔教唔考?
但DSE個課程好差
話過時唔教
On9 讀西史唔理歐洲史
十月革命都要知掛
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞