DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
其實改一下個題目,用係日本身上,就不會有政治考慮。
歐洲戰艦用炮火打開了日本大門,日本後來才會出現明治維新的思想,否則思想仲會繼續鎖國政策。但這些是政治中立才可以有的思維,唔通又要考慮日本人感受嗎?

一句到尾啦:

我9錢一早屌,人侵你就抽足怨成80年,你侵人幾千年無數次就東征西討南平北伐,打到去波斯自J教化人地促進文明,大愛支同共狗答我吓點解嘅???
係都唔奇 但你出題唔會下下都政治化架嘛
效忠有著數吖嘛
agree
局長於澳洲墨爾本皇家理工大學畢業
兩個仔女讀完國際學校,再去澳洲讀書

荒天下之大謬,貽笑大方,
明目張膽言行不一而不覺恥,

當面為其“正”主子,騷首弄姿,獻慇懃,

背後私通洋人主子,獻財獻子女,為博得西方自由國度的一條後路,今日盡搜刮香港人的血汗民脂民膏,他日盡帶其金銀財寶,享西方自由國度

世人看在眼裏,鬼佬看在眼裏,
此等無恥之徒,沐猴而冠,比不上耍戲之馬騮

妄自尊大衝昏頭腦,享其榮華名聲,縱之以淫慾

言教遠不及其所行為之身教,一旦其暗裏所作為之事違其所言教,即使千言萬言予以人""教化"",實必不攻自破,今世人得以明察,此等人過往冠冕堂皇之幻象,如今卻五經掃地,實在是對眾人耳目同智商,及上天神靈之大褻瀆!

有良知,明見的人,何以不憤恨? 何以不悲當今之上樑不正,禮崩樂壞?
正確來講係準備侵華
日韓合併,開發東北三省
建立滿洲國
種種經濟建設都係投資係軍事上
待時機成熟時
即係1937年發動戰爭入侵中國
邊有咁深
你睇下上面第三題點撚樣答
問得咁虛
DSE邊會咁問
47年支共先建國
45年之前d野關佢撚事?
在中國讀歷史蒙古人,成吉思汗,都變成中國人
1941年之前未叫做中日戰爭。
正式宣戰係1941年偷襲珍珠港美國宣戰之後,中國才宣戰。
華人地區都係以1937年起計
你問台灣人都係答8年抗戰
宣戰呢個行為係近代中國先學識
以前戰國時代三國邊有宣戰呢樣野
無宣戰就唔可以叫戰爭,只係衝突!咪學埋支那人咁亂搬龍門,一時八年一時又話十一年!😿😅
日本係東北建立重工業,包括鐵路運輸、錬鋼(鞍山)替工業打下基礎,後來九十幾年至今日東北依然係支那重工基地。
日本借錢係三井應新國民政府所求,咁都可以老屈人哋有介入中國陰謀?🙏😂
有人說「2020年 中国 對世界的影響 利大於弊」你同意嗎?
𠵱條太易答唔會出⋯⋯😂
九害只有一利😊
一利係?
廉價工廠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞