DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
文滙暗獨乜鬼,家陣講緊1945以前中國同日本既關係,同2020港獨一D關係都冇。

有乜唔啱聽就話港獨
啱啊
1600s-1900
只係佔咗幾版
syllabus 係教 現代化,所以先教100年
呢一刻只有維尼係岩
中日關係唔考得
中美關係都唔考得
不如考十句讚美維尼的中國既說話 好唔好呀
所以咪廢
中史由西周教到1976
資料性夠多同廣先分到高下
D人真係唔識wo
世史不嬲係咁啦
自己對號入座

不如之後課程cut左中國這一part
當冇存在過係世界歷史上
我喜歡你的思路,想讀中屎就去考中屎,西史唔好教中屎,只教港日東南亞西方史
又唔係咁講嘅
100年個廣度唔夠,但係in terms of深度係好deep
所以考試都成日emphasise fundamental change呢個term
冇日本 共狗偷到雞?
dse歷史cut中國就真係正,中國啲題目無論dbq定係essay,永遠都係最難答
出題嗰個可能係藍絲都唔定
見你認同就扣你五十分
所以我溫書溫到民國軍閥果到就冇再記
同考評局賭大細
你仲九唔搭八過我都好意思講
其他COMMENT屌鳩我我都明
係你唔知做乜撚野
Cut中國但係要教多一百年歐史
但DSE Hist真係好廢, 讀少一個世紀既歷史點得
你睇下20年前既History 問得好深同廣, 而家DSE Hist可以好似通識咁蒙過去
咁其實佢俾啲看似利大於斃嘅資料出嚟係想陰你,佢真心想你答嘅係斃大於利
咁呢題真係幾陰濕
小弟想推上去啊,墾求大家幫下手

我用親中方式都答到歷史卷利多於弊啦
https://lih.kg/2018235
亡華之心......共狗真係好撚煩、好撚自我中心
當年日本侵華係因為國內軍國主義興起、國內資源貧乏,要謀生存、謀擴張咋,邊鳩個得閒理班低等華人係生係死,侵略、屠殺都係因為唔當你一回事,只係當你係芳蘭生門 不得不鋤,阻鳩住大和民族發展
其實改一下個題目,用係日本身上,就不會有政治考慮。
歐洲戰艦用炮火打開了日本大門,日本後來才會出現明治維新的思想,否則思想仲會繼續鎖國政策。但這些是政治中立才可以有的思維,唔通又要考慮日本人感受嗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞