DSE 歷史科問及中日關係 教育評議會憤怒譴責!

897 回覆
406 Like 129 Dislike
廢老唔識睇題目都好正常
問都唔得?痴撚線
乜撚野
一句評論題又係度玻璃心碎
以前夠有問毛澤東過大於功 幾大程度同意啦
而事實上 日本治下既滿洲 仲富強過而家幾多倍
中共唔係靠蘇聯拎左滿洲 都唔會打得贏國民黨
幫手推文宣

[文宣]求求大家入嚟推文宣
https://lih.kg/2016430
日本辛辛苦苦當滿洲係本國咁經營到有聲有色
共產黨一個唔該抽乾曬啲支源嚟打國民黨+夾硬泵起全國發展
乾曬塘之後再屈東北人係冇文化嘅老粗黑
問你是否同意可以答唔同意ge 不過題目都幾兒戲 時間幅度咁大 1900至1945年只係比兩篇資料你 答唔同意既話用唔到資料CD就冇左一半分...
歷史科卷一歷史資料題設4條必答題,今年分別涉及香港史、中國近代史、二戰及一戰史,考核主題依題目次序分別為:香港的殖民統治、20世紀上半葉的中國和日本、第二次世界大戰後的經濟統合及第一次世界大戰前的戰爭與和平。

第一題問及港英殖民管治,當中資料A列出1951年香港立法局成員的組成,顯示他們全為港督委任,而且華裔成員所佔席位十分低;資料B則引述首位華人檢察官余叔韶的回憶錄節錄,指當年他並無與「海外僱員」相同的聘用條件,沒有政府住房及房屋津貼。

該題(a)及(b)分題問及1951年香港政治制度的特徵,以及參考資料解釋1950年代香港政府面對的一個行政問題。(c)分題則舉出「自1951年至1997年殖民統治終結期間,香港在民主和種族平等兩方面皆有所改善」的說法,詢問考生是否同意此說法,參考資料及就自己所知解釋答案。
改改做「1900至45年間,美國為中國帶來的利多於弊」,並解釋答案。
毛澤東咁講我咪咁答lo
冇日本,孫中山俾清國斬咗頭啦
你估考生勁啲定你地廢佬勁啲
個資料同題目⋯⋯好黃
而且主語係國家
1900~1930 都未侵華,擺明係答明治維新促成晚清改革,甚至推翻清政府
A
唔好乜都話黃
講正常歷史就話黃,遲下施捨乞衣都叫黃
該題(a)及(b)分題問及1951年香港政治制度的特徵,以及參考資料解釋1950年代香港政府面對的一個行政問題。(c)分題則舉出「自1951年至1997年殖民統治終結期間,香港在民主和種族平等兩方面皆有所改善」的說法,詢問考生是否同意此說法,參考資料及就自己所知解釋答案。

世史L表示興幸我中學讀過呢科
S
支人抗日不了
屌你宅味全部關於中國既歷史講晒正面好冇
中共唔係多得日本先可以上台
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞