白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
懷疑老毛不嬲唔鍾意彭德懷
話美國、英國戰勝納粹有乜問題?

佢哋又唔係話"淨係"靠佢哋打贏…

就係佢哋真係有排除其他戰勝國嘅諗法,要嘈都係俄羅斯(代表有份打德國嘅蘇聯)去嘈啦,關佢叉事咩…

仲有呀,當年嘅戰勝國係中華民國呀,當時中華人民共和國仲未存在㗎…

係喎,今年係盟軍二次世界大戰勝利75週年,應該搵依家喺台灣嘅中華民國慶祝一下先啱數喎…
蘇聯常規武器多 老美長程核武佈置多

米格係中東同韓戰既表現
佢地分分鐘連德國panzer都未見過
8月28日駐日盟軍總司令開始接管政權且同盟國軍事佔領日本,隨後同盟國集團便開始展開一系列日本的戰後改革,其中在1947年5月3日時公佈新的《日本國憲法》。9月2日上午10時包括日本、美國、中華民國、蘇聯、英國、澳洲、加拿大、法蘭西共和國臨時政府、荷蘭和新西蘭代表在停靠於東京灣的美國軍艦密蘇里號戰艦 (BB-63)上舉辦投降儀式,日本政府官員於此簽署《降伏文書》,正式停止第二次世界大戰中雙方的軍事行動。

打冇份,同盟國冇份,簽和約冇份
定係想承認竊取中華民國地位
真係笑死人,你地有L參與過二戰咩!? 參戰嘅係國民黨呀!屌你! 你地成9日拍埋的抗日9劇咪就係篡改歷史囉!
二戰1939年至1945年
中共立國 1949年
契哥都未聲
自認國民黨
洗乜鳩講咁多
二戰係美國英國D day扭轉形勢係全世界公認嘅
佢出嚟比人笑咩
國民革命軍有 Pz. IA
點解會有對家嘢

俄爸爸未動口,小支子嗆三小
中國打贏納粹
國軍有德式裝備軍團
蔣介石 係中後期先向納粹宣戰
扭轉哥場係斯大林格勒wo
你日本仔都打唔撚柒贏啦,仲要係美國秒咗日本仔,唔係你阿婆一早畀日本仔強暴咗喇
關你共狗撚事?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞