白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
英美系嘅戰略感覺都係偏向穩紮穩打
比較少出到啲好有個人色彩、傳奇嘅「名將」
理論上 Plan D 係法國所剩無幾嘅 option,法國境內係冇可能守得住,同埋法國嘅軍工業全部係德法邊境
將戰爭出口喺low countries 打係最符合法國利益嘅做法,但係比利時宣稱中立之後同廢咗 Plan D 冇分別
結果咪要不斷組 DIM/DLM 呢啲機動師,搞到軍隊畸晒形
但實際上蒙哥馬利就係穩定咁打柒德國
就算Market garden柒左次,結果都係推撚死德國
但咁樣話德軍將領廢其實好唔公道,資源差距大到
英美打嘅都唔係納粹精銳
難度點同東線比
咁都可以柒獲勁
因為資源同政治上容許佢地穩打穩紮

德軍情況必需要做好多痴線野先有「希望」
柒獲勁又點
英美有足夠容錯空間
點解當年日本仔唔屠多d支那狗
支共真係唔知個醜字點寫
背後勢力強同佢個人水準有咩關係
如果話個人水準
除左Market garden之外有邊次出事
Exact7ly
我覺得係有啲文化同Doctrinal嘅成份
就算初期東南亞無資源都好 都唔會見到Manstein個種Backhand blow打防守反擊
都係正正常常頂唔到就後撤 退無可退就投降
星加坡其實事後分析 鬥長命已經贏到
其實成場二戰情況就係七年戰爭咁
戰神腓特烈對住謹慎家道恩,結果未比奧地利用國力磨到差D要自殺
只係七年戰爭就係臨尾換左件痴線沙皇先變左奇蹟勝利
二戰就變返無奇蹟既現實
我無話過德軍將領廢
但如果佢地有英美一樣既工業實力,一樣都係會玩優勢火力逐步推進
operation sealion wor
dunkirk前可能冇
dunkirk後發覺英國唔肯和焗打
如果德國打贏蘇聯再同英美講和
而英美無奈接受
咁真係算和咩?
係被迫接受有個法西斯歐陸帝國既存在

字面上係和
但英美既法戰爭目標其實係失敗咗(維持歐洲其他國家既balance of power 唔想有單一強國威脅自己帝國)
而德國既戰爭目標成功咗 (Lebensraum 建立自給自足既反共德帝國)
沒有共產黨,就沒有新世界!
日本仔打到黎 你死共匪搞鳩國民黨後欄就係歷史啦
其實兵推過證明左operation sealion根本做唔到
所以英國果時點都要吊住蘇聯條命
又出黎比世界笑
冇講錯,佢唔龜縮,日本點頂到咁耐
日軍係你打咩? 係國民黨喎?
如果德國食埋蘇聯全世界無國家可以擋到佢
就算和平一陣都只係等德國做好戰爭準備
以希特拉當時既野心真係隨時變Wolfenstein咁
法國表示
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞