白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
阿爾卑斯山不知幾好守
不過意大利準備投降個陣我記得有軍官話要守奧地利定唔記得話守巴伐利亞都夠磨盟軍一段時間 結果希特拉又唔制死都要落去意大利救
其實二戰中後期希特拉真係德國負資產嚟
不如話東線蘇聯被人刷數據
Rudel揸Ju87揸到有戰艦殺數
美英打完二戰果陣 支共都唔知死撚左去邊
如果Ju87飛西線要幾多條命先生存到
藝術家邊識控兵
無空中優勢既攻擊機=垃圾
Battle of Britain既Ju87任屌
m4配76mm砲加上自身機動性已經夠打嬴豹式
蘇聯無乜鐵路
德軍唔夠卡車
後勤追唔上
唔知點解好多人有刻版印象以為二戰德國已經好先進 乜都有用坦克 電單車同卡車
但事實好大部份都仲用緊馬拉 希特拉正式掌權先大搞軍工業 得六七年時間已經要打二戰 邊夠時間全面機械化 仲要德國唔係產油國 全面機械化可能比盟國鏈住春袋 用返獸力拉車其實都幾合理 係唔知個先進嘅刻版印象邊度嚟
最大問題係德國失去空軍
佢地唔係唔想用卡車運補給
係卡車日日比英美空軍追住咬
加上燃油係當時黎講缺乏得好緊要
同埋二戰果時好多路係泥路/爛路/炸到爛
根本車係行唔到

鐵路係主幹道,散貨出去靠馬車

當時美軍係一大堆工兵不斷修路整補給線,海岸線又相對近戰場,所以補給問題唔嚴重

德國攻蘇聯果條路,簡直係死亡之路
補給線根本跟唔上
國民黨都未出聲,你共產黨縮返埋先
某程度上要多謝 nazi propaganda
初時幾次大勝將德軍擺上神枱,直接影響埋美軍Doctrine添
但44年既德軍仲算唔算精銳好多連油都唔足夠。
所謂既滿編,好多都係新兵加入。

其實花園同突出部都睇得出德軍有心無力,44年完結左可能仲好
44年仲ok 人方面經驗已經到頂 空軍王牌好勁
打完突出部先真係用晒資源
豹式其實Gun handling同mobility好垃圾
打步兵好低效
Mobility以40噸級嚟講已經非常好
佢轉向有問題,易壞final drive
倒車得幾kph

同級IS-2好好多
150km final drive 真係死症
無啦蘇聯革命完又打內戰 列寧瓜埋又權鬥 到史太林正式渣莊又要玩大清洗 再加埋俄羅斯普遍落後於西歐 東線條補給真係點都搞唔掂
其實唔使76
Arracourt試過 75mm Sherman夠打
1945 有中國同俄羅斯啦?
早期75+17pdr
後期75+76+17pdr+90

豹式喺西線近距根本發揮唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞