白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
國民黨都算了,共產黨
二戰戰勝國係中華民國,共匪當時係陝西種緊鴉片。仲夠膽咁大聲出嚟講,人唔笑狗都吠啦。
整T-34嘅工廠都要美帝嘅機械㗎
淨係吉普車同埋US6 貨車都相當重要啦,冇車運糧運兵運彈去前線你有幾多資源都冇用
無老美個原子彈

中國今日仲係日本殖民地
就算我唔鐘意蘇聯,但無可否認,整場歐戰中,蘇俄先係主力…,你單係睇一睇德國將差唔多傾國之力放響東線就已經知道了。

英美聯軍去到1944年發現大局已定,再唔叉隻腳埋去,成個歐洲就GG了,所以先講到好似決定性咁樣(當然登陸諾曼弟係致命性,不過都只係加速德國死亡,就算英美唔係咁做,按當時局勢結局已經定好)

咁即係英美完全無貢獻?當然唔係啦,就好似樓上D巴打話,單係支援就已經幫左紅軍渡過難關,不過情況就好似蘇聯出雞,英美出豉油咁囉

值得一提係美國當時雖然講先歐後亞,但已經係同時打兩邊戰場了…以真正了解戰爭架人就會明白美國當時所做架野係幾咁利害,所以絕對係同俄國同級

至於中國戰場,老實講就算你幾唔鐘意中國人都好,以國民政府當時架力量,佢地已經盡力而為,而我希望大家係會尊重當時抗戰架人,而唔係恥笑佢地

至於某黨…真係無提也罷了
數數下其實係希特拉打蘇聯所以令二戰結束
俄佬早排同美國出咗聯合聲明
話大家互相合作打贏納粹
真係廢
戰間期點都唔係睇唔起下話
又掉錢重建歐洲 一戰又提供咁多軍火
美帝係一戰後gdp成為第一
但國際影響力<<<英法
45年後同蘇聯並排
當然未戰勝!因為仲有個納粹喺亞洲!
支共成日話PRC等於ROC,但又唔肯找大清同ROC欠嘅債
佢打法國個陣 原本舊德國陸軍高層係唔想佢打 就掉埋一堆唔會打得贏嘅屎坑橋比佢 但古德里安就提議用坦克打得打 就比希魔採納咗
點知比古德里安同隆美爾兩個痴線佬爆到亞丹先秒咗法國 然後希魔就成日睇唔起人成班軍官話無得打但佢又咁啱打贏咗就以為自己有料過班軍官咪唔聽人講囉
根本仗係由班將軍打先啱
本身德國無成本同人打長期戰 油又無海空軍又西西地咁 又打唔入北列顛島
點打都係要快極速打到有油 仲要擺人係西歐廢事比英國佬背刺 北非南歐意粉佬又持續敗家 德國要輸其實真係時間問題嚟啫
打二戰果個係cap
從來二戰Memes 仆街極都係笑下蘇聯人海嘅啫
委員長腹背受敵拖到美國兩粒原子彈都算超額完成啦
古德里安係主張直衝英倫海峽咋喎,本來 Fall Gelb 已經係諗住由阿登突擊,不過裝甲師要留力支持步兵師
之後真係打嘅時候,Panzergruppe 傾向唔聽上頭指令,所以 Von Rundstedt 就同佢哋妥協話如果裝甲師能夠一直喺步兵師前面推進嘅話就減少干涉佢哋,結果造就成堆 PzDiv 亂咁走
認真諗法國一役只係好彩
中華民國又關你事
原來條柒頭反美反撚到上腦
真心膠唔係扮㗎喎
連美國講2戰都屌
我知古德里安係想衝北海但比希魔叫停以示佢個人軍威
之後先有英國佬成日提嘅Dunkirk 之後先轉返打法國本土
巴黎班人又見主力係低地三國都輸得七七八八 又唔想個首都比人打到爛曬就直接投降 仲要本來就打阿丹時有空軍睇到成堆軍車坦克係曬度Stand by 但當時法國陸軍仲以為係假情報先唔叫空軍去炸同擺重兵 不列顛空戰前嘅德國其實算係幸運Max 仲未提到打波蘭時嘅假戰 戰前英法不作為
而家覺得
由大日本帝國,滿洲國,南京政權 統治支那都好過支共統治
邊個最鍾意篡改歷史
共匪仲邪惡過納粹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞