白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
突然覺得原子彈好和平
傳說無兩粒原子彈日本都計劃緊用潛艇送細菌兵器去東岸
Churchill Mk3打後配6pdr都打柒佢啦
T-34/M4全部厚甲過佢

PzIV幾遲先升長75
計車體設計佢好落後 升級有限 M4動力裝甲等都好先進 而英國車有Dual clutch波箱操控易
其實係比佢哋保命
由被發現一刻已死梗
本身薄好多 輕火力
咪類似Churchill物體
係豹嗰支加長75嚟
總之M4A3E8厚甲過虎1
其實係有講法係搵唔到船團
所以散開搜索 之後就失去聯絡會合唔返

北海嘅海況其實對驅逐艦好不利
所以RN先用有雷達嘅大型CL打偵察
十二支六吋炮嘅輕巡洋艦
讀中史既笑左
真實歷史係:
1) 已經唔存在嘅蘇聯,俄羅斯未出世。
2) 中華民國, 中華人民共和國未出世。
結論:
關你地柒事咩!
1941年5月嘅 VK 36.01已經要求100mm front 60mm side 嘅裝甲,唯一分別係炮啫,一係用105mm L/24 榴彈炮或者75mm Waffen 0725實驗反坦克炮,到最後0725 衰咗咪轉 75mm KwK 42 或者 88,應該結果分別唔大
支那呢啲賊喊捉賊,見慣不慣,醜出國際⋯⋯
VK 36.01咪指明對付KV-1
過一個月已經打USSR
佢係咪真係痴左線?
冇日本,中共同班軍閥已經比蔣介石收曬皮
問題係1941年5月對於 VK 36.01 嘅要求並無指明對付特定敵人,希特拉只係作出三個point
1. 1942年夏天必須要Porsche & Henschel 各自提供6部原型車
2. 36.01(H)可以使用 Waffe 0725,但需要確保有足夠鎢金屬製造彈藥
3. 1942年嘅原型車需要有 100mm/60mm 前/側裝甲
當時Tigerprogramm唔係要製造一架對付特定敵人嘅重型坦克,係要填補德軍doctrine上需要重裝甲兼火力大坦克去攻破防線+開路俾中坦克做exploitation
當然到最後唔係好似原本設計咁用,但係42後都無乜大範圍突破
冇lend lease堆美國貨車同火車頭蘇聯根本冇反攻能力
其實指定敵人一定係USSR,其他國家都冇重坦或者固定防線
嗰下Sealion都已經取消咗
就算唔係諗著打KV都係打蘇聯
冇錯,其實我只係focus喺 Tiger =/= 對付 KV 呢個point上面,同埋想指出即使USSR唔係敵人,Tiger-programm 本來已經存在,只打西線都會出現類似嘅成品,根本法國一役已經令Waffenamt覺得有需要做呢類breakthrough tank
B1同Matilda II
應該話係好多法國車都出奇地厚
88炮當反坦克炮用似乎就係咁樣出現
理論上88當反坦克炮一早已經有,Polish campaign 已經有 Pz.Jg. Abt 裝備對地用88/Sd.Kfz.8車載88, 冇記錯係想用嚟打碉堡
冇錯
即係想搵個藉口令德國人爆seed
問題係上面爸打都冇錯,正正用依個理由德國人爆seed,
如果唔屠殺猶太人、清空東歐的話,就係老點左德國人,背離民心
依家支那都係面對類似問題,同支那人洗腦支那最強、支那人最優秀,
但同地球開戰又冇能力
起碼德國官方叫日本人做榮譽亞利安人
被人燒咗變灰啲猶太人原來叫藉口
希特拉最多叫N重標準再加私心重
點會係用幾個特例去論證成個國策係得個講字
蘇聯唔係架架有無線電通信,俾德國佬爆撚左架指揮車成堆坦克就儍鳩左俾人屠
根本只係一架裝甲版拖垃機
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞