白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
不過老實講二戰年代根本唔會做到全機動,德軍已經算係咁,德國自立國已來鐵路己經數一數二(甚至係最勁)。如果德軍同芬蘭聯手控制波羅的海,專心打列寧格勒,南線淨係打到基輔就停,南邊補給就靠羅馬尼亞同意大利。南防北攻有冇得諗

不過當時歷史上又真係唔會覺得打唔贏,帝國嘅神話太勁
支那班高層真係痴撚晒線
成日攬住俄佬以為人地同佢fd
真係同美國打
俄佬實第一個拎撚左支那東北同新疆
內蒙就俾返蒙古
遼寧省某啲地就俾北韓改埋名叫返高句麗
咁樣最大可能係英美同德國講和 本身希特拉都冇諗住食埋英國 之後幾十年類似冷戰情況

幸運Max幾貼切,法軍曾經有演習過敵人攻打亞登過馬士河嘅scenario,本來演習內容要求喺2-3hrs 內組織反攻,避免敵人過河
結果因為指揮太柒搞咗成日先出發,去到已經有成個德軍裝甲師過咗河
1戰後係法國攞晒彩
1戰後民國時期好多人去晒法國留學
美國縮返去美洲度繼續自己圍爐
果時根本無人知咁順利
如果試多過馬恩河既德國真係仆街都似
俄羅斯最有資格出聲 都未到中共
出左啦
德軍啲將軍
除左曼斯坦,古德林
其他都廢既
隆美爾無大局觀
戰場上指揮係勁既
但要佢指揮成個大局就完全唔得
如果咁不如唔打
講真盟軍哥都冇乜話好出色
英美有無限資源back up
最多咪巴頓
法國啲指揮不嬲混亂
成班廢老阻住晒
明明有成堆b1重坦都可以俾人當靶咁打
佢打法國個陣 原本舊德國陸軍高層係唔想佢打 就掉埋一堆唔會打得贏嘅屎坑橋比佢 但古德里安就提議用坦克打得打 就比希魔採納咗
點知比古德里安同隆美爾兩個痴線佬爆到亞丹先秒咗法國 然後希魔就成日睇唔起人成班軍官話無得打但佢又咁啱打贏咗就以為自己有料過班軍官咪唔聽人講囉
根本仗係由班將軍打先啱
德軍啲將軍
除左曼斯坦,古德林
其他都廢既
隆美爾無大局觀
戰場上指揮係勁既
但要佢指揮成個大局就完全唔得
講真盟軍哥堆都冇乜話好出色
英美有無限資源back up
最多咪巴頓
但佢真係有咁資格咁講
淨係個張插旗相又真係駁唔到

btw 支那就沖出黎柒
盟軍始終各懷鬼胎
由頭到尾都係想靠nazi打殘蘇聯
如果動真格
艾森豪應該43~44年已經可以由意大利直入奧地利再直取柏林
咁又唔係嘅,就算德國唔出手先,蘇聯解體後都有流出當年有過「大雷雨計劃」1943就會開德軍波,只不過蘇聯估唔到啱啱先打完法國,仲係西線同埋北非同英國咬緊嘅德軍居然1941就開蘇聯波
畀到無限資源都要識用先得
Torch一落地嗰下美軍啲將軍
法軍指揮on9一個主要原因係佢哋拒絕用無線電,20世紀重係人手傳令真係戇撚鳩
同埋佢哋裝甲編排弱智,DCr 係純坦克組成,再分拆支援步兵,雖然騎兵嘅DLM 冇咁柒,但係大部分都俾人困係比利時
由意大利入奧地利係咩玩法
一戰仲死得未夠多人咩
其實係Dyle Plan太唔上唔落
調晒機械化部隊上比利時邊境 但係比利時又唔畀法軍入去佈防
中間一穿全部企晒喺度
唔算喇
英美本身都有一堆勁既將軍
巴頓Battle of the Bulge嗰下敢賭其實真係無幾多Western Allies嘅將軍做到
O'Connor如果無被俘成到上去可能有得比較下

Market Garden XXX Corps最尾入Arnhem嗰下都唔敢咁玩
如果帶頭嘅裝甲部隊敢衝埋佢嘅話 Red Devils隨時有得救
Market garden 蒙哥馬利
點解咁講,基輔係當時嘅糧倉黎,做守勢係好好嘅地方,又可以牽制蘇聯南部嘅方面軍,要守史大林格勒

最大轉捩點始終係莫斯科戰役,係冬季堅持要打莫斯科真係太難

不過就算係莫斯科一役後,德軍係夏季嘅進攻都仍然強大

如果撐到春天先打又係另一番景象
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞