白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
基本上長程補給一定用鐵路
東線靠卡車美國都死比你睇
但西線真係red ball express用卡車
鐵路已全爛
納粹宣傳戰真係好強 勁到好多外藉德裔人都返德國幫納粹打仗
但美軍唔係一路都係人命值錢 軍備唔值一路玩精兵制同優勢火力嘅咩定你只係指double-cross 同D-Day 選址哩類微觀少少嘅操作
咁都出來j 有無病呀 無美國既原子彈 中國滅左國啦
但西線既距離同東線既距離其實差好遠
主要係 US Tank Destroyer doctrine ,1940對美軍係相當震撼,所以急急腳整TD嚟應付裝甲突擊,結果用咗好多資源嚟整啲奇怪prototype

你一講doctrine 我仲係諗住陸軍思想 戰略 哩啲好宏觀嘅嘢
不過咁樣推動TD發展我反而少聽人講起 今次真係長知識
T28,T95
打機黎講勁到癲
可能係因為實戰極少真係用到TD doctrine
M18結果都係比傳統設計嘅M36取代返

反而英國諗到用百夫長做萬用坦克,一車代替中重坦,戰後成為MBT
對於美國 嗰堆Prototype又唔算啲咩嘅
多數都係啲Halftrack同Jeep仔
M10 M18 M36後來又可以直接當Fire Support
甚至有當砲兵用嘅記錄
而對戰車嘅戰功又真係幾高

最都市傳說嘅係Doctrine話坦克唔打坦克
所以Sherman唔換炮
其實無依件事
其實由頭到尾坦克設計就係預左打坦克
不如話二戰係習主席親自領軍戰勝

仲有美國虎王T29
76mm M1 同17pdr 再加豹支75mm Kwk 42
都有個好雞嘅問題
就係HE彈完全唔夠Filler
打步兵支援無用咁滯
依個先係唔換炮嘅真正原因
T53/E1, T55/E1 , T27 呢堆GMC都夠得意
根本Sherman換炮1942已經搞緊,不過將 76mm M1 塞落原裝M4砲塔俾人reject咗
所以M4A3係76mm穿甲或105mm榴彈生產最多
學黃毓民話齋抗日關你共產黨春事
東線真係精英多,不過擋唔住蘇聯人命填坑
如果英美要對抗東線德軍,應該要付出幾大人命代價
不過一定贏,畢竟制空權係英美,德國連戰機都出唔到
蘇聯1944年前最好嘅飛機全部美國貨
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞