白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
空戰主力係英國RFA拖殘德國空軍
基本上又係人命填坑
RFA日日製造大量空戰戰機守英倫海峽,用大量歐洲機師填命打德國空戰

未到中期,RFA已經可以用1:2戰損打殘德軍
就係因為德國磨英國空戰磨左好多年,搞到英國廢柴變精英

果時美國瘋狂比原材料英國整戰機,加埋英國自己努力整雷達站同招空軍,德軍攻唔入之餘仲損傷慘重

又係德國空軍拖累,佢地個指揮官經常犯錯
德國精英喺晒東線依個結論係點得出嚟
東線一樣大把填線師加東歐肉盾
連重裝備都無行行企企等被蘇聯Deep Battle碌爆
到美德開打,Kriegsmarine 啲主力艦已經出唔到海 成日俾RAF同FAA追殺
因為RN負責打KM
幾隻巡洋戰列艦都係皇家海軍打

法國, 比利時: Am I a joke to you?
北角海戰沙恩被SM
幾隻護航驅逐艦著草唔幫拖
會唔會係RN啲驅逐艦長太癲令大家有咩誤會
S+G被約克公爵咁夾法 唔走一齊等死咩
蘇聯都叫做有打東線
但係支那出乜撚嘢聲?

成個二戰除咗犧牲人民、躲避日軍、拖累國民黨之外仲做過啲乜?

納粹倒台關支那撚事?
而家唸返以前啲中史書真係陰啲陰啲幫支共洗白,又不停灌輸大一統思想。

抗日戰爭又格硬講到支共游擊隊有重大貢獻,到1949之後,嗰啲三面紅旗,大躍進,文革全部係咁易帶過講過就算

利申:92年出世
第五裝甲軍點都唔算係老弱殘掛

即使冇西部戰線 蘇聯紅軍都打得贏 我認同嘅 不過諾曼第之役德軍係用異常程度嘅裝甲兵力對付盟軍 係Falaise之後德軍西線先瓦解
沉多幾隻驅逐艦就冇船用
如果堂堂海軍得U-boat + S-boat 真係笑死
無Lend-lease嘅話
蘇聯未反攻到入德國應該已經大饑荒
後期咪係

其實沙恩啲人員都幾廢 打咁耐都射唔中RN幾砲
隻Belfast不斷射照明彈將佢定位 佢完全冇還擊打中

當日佢都算好運頂到咁耐 可能損管好
玩焦土嘅代價
講道理,蘇聯係二戰最大既功臣唔係美國,蘇聯就快將德國打死先黎搞諾曼第登錄根本就搶人頭
真 lend lease最重要應該係堆美製貨車 冇佢紅軍真係死咗唔奇
其實打挪威已經打到無咗好多船

RN啲艦長真係皇家海軍嘅榮耀重要過自己條命
HMS Glowworm單挑Hipper 打到直接自爆撞落去
I.G. Farben 做到嘅合成油產量已經好誇張,不過冇天然資源真係輸一大截,加埋羅馬尼亞油產都只係meet到一半需求量
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞