白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
公道講句 蘇聯用人海戰術加天氣打德軍
同埋德軍最精銳部隊都係用去打蘇聯
二線所投入兵力差好遠
東西線係無得比
石油
唔同意,大部分普魯士軍官團都係優秀
尤其係戰爭初期,里布,博克,布勞齊區呢d都係一流將軍
巴巴羅薩初期大捷都唔淨止係曼斯坦因同古德林功勞
中後期係戰略錯誤同補給條件太差,加上希特拉開始唔信d將軍改為信班對納粹忠誠既廢柴先咁
有料既唔係俾佢撤職就係死係政變到
無蘇聯硬食德軍啲精銳部隊
西線邊有咁好打
本身以為冬天打入莫斯科,所以唔預冬天衫
點知冬天都唔入仲要果年冬天寧舍凍
俄國一向都唔係易打
拿玻侖又死,希特拉又死
打德國佬關你支那撚事咩
原來日本有納粹黨
"World War Two was won with British brains, American brawn, and Russian blood."
北極熊次次都個天幫佢 冇美國軍援德軍會易食好多,一開波大部分俄軍連槍都冇

好老實,冇蘇聯死頂有軍援都冇用人命同錢/武器二缺一不可

史大林透過蘇聯駐華盛頓大使同白宮講:
俾炮同金屬我,我頂到三年

但當年其實蘇聯想同德國將歐洲一分為二(一半波蘭以東加全個北歐),南面俾德國 希特拉唔制
退一萬步 當中共係中華民國
贏 都唔關中國事喇 唔記得邊個放原子彈?
俄佬要求
German troops depart Finland in exchange for a Soviet guarantee of continued nickel and wood shipments and peace with Finland;
a mutual assistance pact be signed with Bulgaria in the next few months permitting Soviet bases
The center of Soviet territorial domination would be south of Baku and Batumi (ports in modern Azerbaijan and Georgia, south of which are Iraq and Iran)
Japanese renunciation of rights to northern Sakhalin oil and coal concessions in exchange for appropriate compensation
Affirms that the Soviet-Bulgaria mutual assistance treaty was a political necessity.

希特拉:咪撚覆佢咁分法我食得屎
東線係數目多 並不精銳
基本上盟軍登陸咗法國之後
希特拉就即刻調晒啲精銳部隊去法國 特別係空軍同埋特種部隊

英美拖住咗德國嘅海空軍 可以話幫蘇聯解決咗空襲問題
因為先進國家接受唔到死好多人
你睇吓Monte Cassino呢場打贏咗但死得人多嘅戰役乜嘢評價
好似美國咁樣
其實死亡人數比例好少 相比英國都係少

西線國家如果要盡力打可以更加變態 美國就算製造咁多物資 本土啲平民都唔使特別慳 主要管制都係鋁合金同埋橡膠

德國始終死在工業能力低 就算俾佢食咗蘇聯 都唔會製造到好多飛機坦克 反而係英國美國都未出到比較先進嘅武器就贏咗 (英國1944年已經有噴射機 美國已經有幾款媲美德國動物園嘅坦克 如T29等
二戰期間慰安婦最大輸出國
仲係非法組織其實直到而家都未註冊
柏林仔好慘
正視聽
其實德軍有預到冬裝,問題係德軍後勤物流太廢,送唔到上前線
黨衛軍係東線係威係勢,去到西線都比美軍打殘
咁係德軍主力係東線就死晒仲有SS都有分級數,後期好多雜牌軍。

邊度話過西線守法國係精銳部隊黎
我睇開都係話花園時,先有老兵住守
美軍比較有經驗都係北非或太平洋轉過黎
共匪係南泥灣種鴉片已經係共開事實!
大陸有首歌革命老歌叫南呢灣。
SS 101裝甲營,Michael Wittmann唔精鋭?
歴史上擊殺數第一車長,喺法國打咗一陣就收皮了
題外話排第二嘅Otto Carius都係1945年初由東轉去西線守Ruhr Pocket地區

空軍用最出名嘅JG53為例,1942年尾已經由蘇聯轉去北非,D-day後即刻去西線
噴射機Me262差唔多完全冇去東線

美軍大部分冇經驗,但訓練超強,巴頓嘅第三裝甲師喺美國練足一年,表演非常好。
堆精銳係卡昂對住英國同加拿大人
西線幾個國防軍裝甲師都係滿編
黨衛軍最精銳既第1,2裝甲師都係西線

係步兵真係三線部隊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞