白宮指美國、英國戰勝納粹 外交部趙立堅:反對篡改歷史

489 回覆
30 Like 284 Dislike
中國外交部發言人趙立堅今(11)日主持外交部例行記者會,被媒體問到,美國白宮日前在社群網站發文表示,「1945年5月8日,美國和英國戰勝了納粹」,對此有什麼看法?趙立堅表示 :「作為二戰主要戰勝國和聯合國安理會常任理事國,中俄堅持公認的二戰史觀,反對篡改歷史的行徑。」

趙立堅今日也被問到此事,他說,今年是二戰勝利暨聯合國成立75週年 :「作為二戰主要戰勝國和聯合國安理會常任理事國,中俄堅持公認的二戰史觀,反對篡改歷史的行徑。」

他認為,如中國國家主席習近平8日和俄羅斯總統普丁通話時指出的,第二次世界大戰是人類歷史上一場空前浩劫。中俄作為亞洲和歐洲主戰場,付出巨大民族犧牲,為贏得第二次世界大戰最終勝利、挽救人類危亡作出了不可磨滅的貢獻,這段歷史值得永遠銘記。

趙立堅強調,中方主張,國際社會所有成員都應當堅定維護第二次世界大戰勝利成果和國際公平正義,支持和踐行多邊主義,始終做世界和平的建設者、全球發展的貢獻者、國際秩序的維護者。

https://newtalk.tw/news/view/2020-05-11/404937
二戰嗰陣共匪喺陝西種緊鴉片,這段歷史值得永遠銘記
戰勝國係中華民國,中華人民共和國1949年先成立
俄佬都未出聲 幾時到你
打贏納粹關關你撚事?
未食藥?
近排睇返記錄片
二戰德國其實可以拖多幾年,
係蘇聯將人命當係草,由莫斯科打到德國邊境已經燒左幾百萬人,但係咁都打唔穿德軍防線
最後係借英美空軍區域性轟炸打斷德軍東線工業補給(整座城市無差別/地毯式轟炸,德國平民死左2萬5千人,整個城區變成廢墟)

二戰點睇,關中共叉事?
拖國民黨後腿
國境內節節敗退

唔係美國佬打到唔想再打仗,送左2粒原子彈,中共滅黨都似
721方針
做乜9?
俄羅斯係蘇聯獨立出來嘅加盟來

俄羅斯唔完全等於蘇聯

中共就仲好笑,明明東亞戰線係英美澳加國民政府,關中共咩事
果陣中共係蘇共駐中國分部咁計掛
有無人問佢老毛親口多謝架仔侵華點睇,條粉腸除左扮聽唔到,答親咩應該都死撚緊
計返比例波蘭同烏克蘭死得仲多人
乘機種族清洗
「1945年5月8日,美國和英國戰勝了納粹」,對此有什麼看法?趙立堅表示 :

我一開始以為係口交generator出既文
二戰係靠習維尼偉大領導蠃嘅
歐戰東線唔關支那事都無咩好講

不過個兩次日戰國共主要衝突比史書寫到好「中立」,又多數唔考唔教,老師唔講返個原因出黎真係無人會知
係,遲早成個蘇聯佔過既土地都係中共自古以來神聖不可分裂既領土
果陣共匪係度拖中華民國國軍嘅後腳,之後毛匪仲多謝日本侵華,其實係咪可以當共匪係軸心國?
中?邊撚到中?睇下!睇下!中華民國呀?屌你老母!
成吉思汗都係中國人, 俄羅斯係中共自古以來神聖不可分裂既領土
近代西方學者普遍左翼 比多咗好多功勞蘇聯

事實上蘇聯唔係靠美國物資上支援 再死幾多人都冇用 佢由坦克戰機去到士兵嘅罐頭同埋軍靴都係靠美國 最重要係汽車 冇記錯超過十萬部軍車由美國支援

蘇聯官方修改歷史 但係解體之後真相出返嚟 例如士兵食到嘅肉差唔多全部都係美國午餐肉

蘇聯後期死咁多人都係為咗控制戰後歐洲 野心好大
如果西線全力推進係有可能早過蘇聯到柏林的 不過之前會議已經傾好俾咗史太林
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞