結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
咁係咪雪地出街要著溜冰鞋?
利申:成世人只見過落雪2次
我個時想學打鼓
老豆一句話女仔學咩打鼓
變左學拉小提琴
之後咪又係半途而廢
唔識咪唔識囉高人一等喇你
究竟係點樣將我個留言理解成我覺得自己識游水高人一等
你係咪唔識游水先被我offend到
加油學 我唔會睇你唔起
點解可以咁串
p牌輕輕一推 等文等到頸都長埋
十九、驚否

就這樣,平靜,習慣總使人又愛又恨,雖然安穩,但是沉悶;而「雖然」、「但是」的次序絕對可以調轉,純粹看當天的心情,然後決定。

這種無風無浪的海面泛不起什麼漣漪,唯有,懂得欣賞如此一份靜謐,不然,大概會覺得空氣凝固,只是一個無趣的炎日催人流鹽焗的汗吧。

新學年,九月,夏天。

思思轉到另一間地區名校做駐校社工。

清場鐘在下午五點響起,思思有個學生與她在樓梯轉角位相撞,盯着地下方向,向她說:

「Sorry呀miss(搣時),不過,你行路都唔帶眼嘅。」

然後彎腰替她拾起不同的報告文件,抬頭,看看思思,他又呆一呆:

「哇,靚女miss,冇見過你嘅我,點稱呼呀?」

看來,並沒有人專心於開學禮時的介紹;也對吧,那些校長、副校長、學科和訓導主任總是一邊看着貓紙,一邊甩甩卡卡地讀出年年都差不多的演講辭,學生坐在禮堂,只在聊天中忽然跟着別人拍手掌,然後又繼續聊天。

「我係今年新嚟嘅駐校社工,叫我做程姑娘得啦。有咩都可以同我講喎。」

思思心想,他說話輕挑,不似同校別的乖巧學生——他沒有攝衫,頭髮差點過眉,皮鞋已被磨擦得表層變灰。

「你生得咁靚女,竟然做報警撚?仲以為你係新嚟啲TA添。咁如果同你傾偈,傾傾吓俾差佬拉咁點算?」

「同學,唔好講粗口。報唔報警呢啲,社工守則嚟㗎,如果你做咗啲無法預判後果嘅事,點樣保障自己同人哋嘅安全?不過,我都係講吓啫,我就冇試過報警嘅。」

這個學生,直接說駐校是「報警撚」,這是別人對於她的形象概括麼。她失笑,真直率,他大概不喜歡社工這個職業吧。

「你幾歲呀姑娘?大我幾年咋話?」

「就嚟三十啦。」

年齡不是思思的秘密,她無所謂。做這一行,年輕某程度上是一種劣勢;心境永遠年輕,永遠熱淚盈眶。

「真咩,以為你中學畢業冇耐咋喎,你咁細粒,似未發育多啲喎。」

身高178厘米的他,用手比了比思思和他的高度差距。

思思盯了盯他,完全不為他誇自己看起來像廿歲少女而高興,只覺得他有點不禮貌,非親非故又毫不認識,何以開這種玩笑;可是,無謂發惡:

「嗯,打咗清場鐘,快啲放學啦,遲啲再講。」

「拜拜,姑娘仔。」

思思在內心反了一個白眼,想不到成年以後還是要被笑似𡃁妹,但她分明已婚,而且連孩子都有了。

轉身,那個學生繼續往前梯課室走去,取回他遺留的書包;臨行前,勿勿回頭,看一眼下樓的思思——

她,很漂亮。
寫咗呢個故事一個月後,不斷有唔好嘅事發生
我冇事,只係需要多少少少少時間自我調整,
成日閃過瘋狂嘅念頭,好驚劇情大暴走
如果更新我會喺ig講的,唔好等得辛苦,
個post由佢沉都唔緊要,鍾意就俾個正皮吧。
多謝
都係嗰句,唔會爛尾
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
加油 寫得好好
師生戀?
轉身,那個學生繼續往前梯課室走去,取回他遺留的書包;臨行前,勿勿回頭,看一眼下樓的思思。

- - -

「媽咪,今日度咗身高體重,我係全班第七個高。」

新學年的第一節體育課,就是度高磅重,如此又一堂。

「咁好?好快高過媽咪啦喎。」

其實阿朗也不太清楚小學生身高排列的概念,但棉花糖說的是第幾高,而非第幾矮,應該還算長得比別人高。

「邊有咁快,我仲高棉豬好多嘅!」

如果平時,思思會說:「係呀,好快㗎啦,努力啲食飯飲奶啦!」但剛才在學校,被素未謀面的人調笑她矮,她有些介意,又問阿朗:

「今日有個學生話我矮,我有少少嬲,係咪我太小氣?」

「咁大膽,邊個咁樣話我老婆?你哋熟㗎咩?」

「唔係,第一次見……」她是學校的新丁。

「唔緊要啦,你喺呢間屋地位最高喎!」

阿朗擺出「敬禮」的姿勢,棉花糖跟住他,將手放在額上。

「得啦得啦,真係識講嘢。」思思笑。

「係囉,似足我。」

阿朗邀功,然後開枱、食飯。

席間,談論早前棉花糖報名參加的舞蹈校隊。棉花糖在父母二人的引導下,說出自己一直都想參加舞蹈組——她覺得跟着音樂擺動身姿,好有型有款;可惜,她覺得自己是個文靜的好學生,形象定格,自問不能融入主打現代爵士風的舞蹈室,所以才一直沒說,眼睛一直大大地眨着。

棉花糖已經是高年級學生,剛巧,學校招募高級舞蹈組成員,所以阿朗替其簽了報名通告。

只要棉花糖真心喜歡,他就放心,並不會阻撓她的發展。

「下個月就正式開始跳舞啦!」棉花糖心喜。

「係咪好期待?」思思問。

「係!好想試吓。」

「咁就好,好彩有報到啫!」

思思向阿朗得戚地挑了挑眉,示意他:幸好有讓女兒參加。

高級組的同學需要代表學校參加校際舞蹈節,團體舞蹈,逢報必收;只要一點勇氣就可以,但多少人就在掙扎和猶豫中錯失機會,父母的鼓勵,有時尤關緊要。

阿朗點頭,都是那句吧,只要這是棉花糖的意願,他就會支持;換個人,就算這是思思,只要她想,他也會支持。
就嚟300個正評
樓主成日買醉咁
利申:我真的不是酒鬼

樓豬ig
師生戀就諗起紙言個故 最後一次
你啲文陪我捱過咗DSE
樓主加油
樓主對社工都有啲了解,寫得出年輕唔係優勢,有趣有趣。btw邊有咁多報警撚呀
樓豬加油 慢慢嚟 估唔到講完有文
等你
Lm
新讀者lm
今次到思思出軌
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞