結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
「收皮啦屌你個閪,傾生活傾到打哂茄輪?俾你傾得再deep啲咪仔都生埋?講啦,到底傾咩咁好傾?」

「真係生活,」阿朗續道:「就係好平凡嘅嘢,佢都會讚我,或者,佢又係講吓舊時咁樣。」

「明哂,所以你先鍾意同佢傾。大男人。」

阿朗被揭穿,忽然大聲:

「冇計,我宜家真係好大壓力……唔識解釋,我意思係要揾個人俾啲成就感我,但係老婆可能、可能因為結咗婚,我哋又要諗好多生活嘅嘢,慢慢重心擺喺屋企,而唔係『我』本身,你明唔明?佢係好好,二百分咁好,係我仆街,嫌呢樣嫌嗰樣,但係早排同Fiona傾偈嗰時,真係都幾開心……」

「我唔明。」

「你未結婚未成家,我好難解釋……唉屌,每日咁樣真係好攰。」

「咁你同阿嫂講清楚,唔得咩?佢會明嘅。」

「琴日講咗,我話我同Fiona有傾到。」

「佢咩反應?」

「佢問,佢有咩做得唔好……但係,其實又冇。」

「仆街啦你,最唔仆街嘅位,就係冇將責任推俾佢。嚟,我同你講Fiona嗰套,聽完,你就好好對阿嫂。我覺得阿嫂知道嘅話,唔會差得過Fiona啲嗲男人招囉。」

「咩?唔明你講咩。。」

「Fiona實有同你講,你好勁、好叻,然後好吸引佢。」

「吓,你又知?」

「因為,佢都係咁同我講㗎囉,屌。佢同個個都咁講㗎啦。」

「幾時?」

「……而且我都冇追第個!嗰時會考日日落自修室,係佢係咁揾我咋!我都冇理佢!你離遠見到嗰次,係佢話暈,我先冇掟佢走咋!」

「以前,我同阿May一齊嗰時。自修室條女咪就係Fiona囉,但阿May又睇唔到條女就係Fiona,以為我喺出面識咗新嘅。仆街,諗起就嬲,我屌佢老母。Fiona就係鍾意人哋啲嘢呀,佢本身就大把兵,根本唔洗自己出手,就好多人撲埋佢度囉。可能冇癮啦……搶人嘢好玩啲吖嘛。」

Fiona竟然誘惑過峰仔,只是因為他有伴侶?

「吓,你做咩唔同我講?兄弟呢!」

「廢撚事啦,都畢咗業,你哋又一齊過,又好似好鍾意佢咁,後尾你婚都結埋。唔通話你聽,你條舊菜連我都擒咩?總之,咪再諗佢講嗰啲嘢啦……佢都未必係真心,過咗去啦,好好過宜家仲好啦,你同阿嫂將來大把世界啦。」

那他,程日朗呢?

「啫係,係佢間接令你分手?定係你原本都心邪咋。」

「係呀,頂,我根本唔鍾意Fiona呢啲類型,咁野。嗰次之後,我一單身就單身到宜家,打咗好多年飛機啦仆街,你有老婆就好好珍惜啦,Fiona呢啲……唔好再聯絡啦,真心。」

「嗯,琴日已經講清楚,唔會再有聯絡。都應承咗老婆。」

「掂。咁你以後有咩咪同老婆講囉;或者,同我講都得㗎,C朗bb,肉償就ok。」

「死開啦,屌。」

阿朗的心情,很複雜。

一方面,他知道,或者再次記起,Fiona就是這樣的人,他應該慶幸沒有再和她糾纏下去,反正最後,只有他被損耗,而她永遠立在世界各方,開着、美麗着、要他人供着,總之與他無關。

但另一方面,他知道,原來那些給過他的慰藉,並不是專屬他一人的——

走在大街上,只要Fiona想,她就會前去,或濃重或輕薄地獻媚,對方的態度,決定了她的手段。

原來,他一點都不特別。

其實,一直以來,是否他太留戀過去?太喜歡那種無憂世界的閒適,所以,與舊時光相關的人物,他都覺得特別親切?那一聲聲的讚美原來不過是雨露均沾下的產物,物質、非遺產,廉價又通俗。

他受挫。

他所擁有的獨特感,原來,不過如此——

只是剛巧,他很早成家,剛巧是別人的男人,剛巧因為歷練而多了幾分成熟的剛陽,剛巧沒有表現出對她有興趣的模樣,所以,才令她願意花時間,抬高他的自尊,將其高高拋起,再等其狠狠落下來的粉身碎骨之態。

那一種對他的肯定,認為他是「好」的,只是她的一種行為藝術,而後將他展覽。

這一份成品,此刻,傷心至極,只得腐爛的美感。

和峰仔多聊一些近況,供阿朗遏制自身不快。幾許,又在無厘頭的話語中,變得輕鬆起來。

男人的友誼,就是有這麼一份魅力;和他相處,永遠輕鬆。

只是,送走峰仔後,大門鎖上的聲音令他悶悶不樂。剛才,他已經認清,思思才是那個會無條件待他好的人;可是,正因如此,他忽然覺得之前的自己很可笑。
峰仔好慘
鍾意可以留名留言正皮,多謝支持。
聽日完埋呢一章。
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
終於忙完 可以瘋狂追文了
LM
阿朗好抵死發現條女唔係淨係姣自己
依家同老婆心入面又有條刺
報到
正皮!睇緊
又愛 番老婆但都郁條刺
得一篇好快就會變gay故
歡迎,唔好quote文就得
佢哋係屋企傾?思思唔會聽到?
峰仔真兄弟
係;聽到吟吟沉沉啲講嘢聲,但聽唔清發音
露台傾得唔得呀
Lm
留名,P 牌推唔到
樓主文筆好好。。。觸動人心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞