結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
Push
十八、二十五歲

慢慢,大家都開心起來。各有各奮鬥的感覺,但生活又並非互相割裂,而是互相靠近。

至少,目前,他都不想思思外出工作,知道有他以外的能人;可是,他越發討厭自己的工種。

阿朗再沒有自憐之感,因為大家都可以成為能人,感覺到每天一點點地進步,何須自卑?不再是原地踏步,對於二十五歲的已婚夫妻來說,已是成就。

二人的話題變多。懷着感歎、感恩的心說了許多工作上的事。

「生前吊咗好耐好耐鹽水,你估會點?」

「遺體腫過一般人?」

「係。以後我唔想咁,如果真係有咩病痛,唔醫啦,唔想住院。」

「吓……其實我覺得,人應該要喺最靚嗰時死去,咁其他人記憶中嘅我哋,永不腐朽。係唔係,應該就係宜家?」

此刻,二人氣色甚佳,面容發亮。

「唔好亂講,你永遠都咁靚。」

「知啦咩?咁你都唔好亂講,有病就要醫。唉……有學生因為咁唔開心。」

「親人有事?」

「嗯。你話,如果我哋有一日有事,棉花糖會唔會都好傷心?」

「一定啦,佢實喊得好傷心。所以,我哋都唔好有事,唔好諗咁多啦。」

「唔知再過多陣,佢會唔會好掛住我哋呢?」

兩個大人私自揣測自家小孩的心意,閉眼,睡得香甜。

每天,都是新一天。

正因為工作勞累,所以只有回到家才放鬆。和以前不同,阿朗不再忌諱於告訴思思:他的想法;現在,他已足夠自信整理自己的心思,也在上班時間找到目標和方向。

思思下班後,有時看得見母親和棉花糖,有時不,他們或到了舊時的家。而阿朗不一定比她先到家,她只看得見靜默又晦暗的家,可是,不再空洞。她不再被時鐘催逼做家務,腳踏小小的地磚,也沒有水泥發酵的零落感。

原來,一個人忙了起來,時間被填滿後,身心都是充盈的,沒有空閒再想什麼寂不寂寞;因為,到她脫掉鞋和解開胸圍,再翻找雪櫃的食物,然後想念阿朗時,就會聽見他的跫音,在鐵閘前停止,然後,打開大門。

- - -

周日,一家三口去海灘玩。

棉花糖拿着玩具鏟堆沙,思思在旁,替其搽兒童防曬霜;阿朗躺在墊上,聽海,偶然幫助棉花糖堆一個Sand castle——英文練習簿上的詞語。

思思看着這不必哀情映襯的樂景,問阿朗:

「你記唔記得我哋兩個對上一次去沙灘係幾時?」

「上年?」

「唔係,冇棉花糖嘅,得我哋兩個。」

「泰國吖嘛。之後都冇再去過睇海啦,唔計行海濱嘅話。」

「係。嗰時,我哋幾好。」

「宜家唔好咩?」

「好啊,好好啊……但係,我都幾掛住嗰時啫,咁後生,淨係讀書咋喎,又唔洗翻工,又唔洗凑仔,最大嘅擔心就係驚燒GPA咋嘛。」

「我就鍾意宜家多啲啦,大家都大個咗。係呢,我哋嗰時講好咗,十年後再去番嗰間餐廳,飲士多啤梨特飲㗎喎。」

所謂「嗰間餐廳」,建在當年落腳的旅館對面,老闆非常親切。那時,他們相約要再到泰國去——

「十年後再嚟啦!呢度啲嘢好好食,磨菇湯好濃味喎。」

阿朗呷着湯。

「吓……十年?我哋仲係咪一齊㗎?」

思思小聲質疑,此時,他們只在一起幾個月。

「當然。莫講話十年,二十年、三十年、四十年、五十年!我哋會一直一齊,到時連我哋啲仔仔女女都結埋婚、生埋細路,然後我哋就可以安安樂樂享吓清福,環遊世界!」

他卻聽得見,似笑非笑的答。

「都唔知係咪嘅,食埋啲青咖喱先啦。」

聽罷,她笑得極歡,輕輕低頭。

原來,距離當日的十八歲,已經過去七年;連女兒也快將上小學了。

思思轉動眼珠,數數手指:

「係,我哋三年之後再去啦!」

「咁就七年,你癢未?」

「未,我點同你喎,又會有Ex嚟擒我嘅。」

思思沒有忘記阿朗和Fiona曾經苟且,笑着揶揄。阿朗呆了一呆,而後自若地挑眉:

「係呀係呀,我癢啦;啱啱有蚊咬我,嚟啦老婆,你幫我𢲷吓痕。」

「得!等我幫埋棉花糖噴蚊怕水先。」
開心多陣先
喜歡的話,可以推一推、留名、正評
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
係咪開始少人睇
of course not
等到頸到長
因為係唯一追緊嘅故事
樓主文筆好
好有待入感
好貼地
加油
留名睇個360°反轉結局
推!!!
重睇緊 樓主加油 香港加油
一睇到ig有就衝入嚟啦
佢地可以用fiona單嘢去開玩笑都代表終於放低哂
Same
一路睇緊呀
做完任務入黎睇獎勵自己
唔想阻住出面所以不推文
希望樓主唔好介意
當然唔介意
Push
出快啲
冇啲咁嘅事
繼續支持

雖然有啲bad ending味不過都相期待之後嘅發展
見你ig出左po
臨瞓前都嚟睇
仲追緊
呢一章既安穩來得及時
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞