結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
但既然大家都咁諗 點解最後都會唔係咁
不如個故就停係呢到好冇
事如願違
推一推先
樓主加油
呢幾段除咗思思同女學生傾計嗰陣聯想Fiona啲嘢
無風無浪到好似喺颱風嘅風眼咁
好多人話推但係不推文
係喎
執子之手,祈願,與子偕老。

- - -

棉花糖小學三年級,更有自主意識了。

不再是那個温糯的女孩,開始駁嘴、反抗,時常忽然沉默、認真思考,懂得相對清楚地表達個人感受。

「下星期家長日啦,爸爸媽咪,你哋睇吓邊個時間唔得閒?就劃走佢。」

「咁快攞成績表啦?」

家長日的那天是星期六,阿朗和思思都有空,只劃掉七點半至八點半的最早時段,讓大家都多睡一會兒。

如果去過家長日,就知道老師不外乎也是說一些無聊的話——

如果你是一個品學兼優的學生,就和你看看成績表,說要繼續努力、看好你。大概五分鐘就可以出來了,誇稱過後,老師只跟家長寒暄:「佢喺屋企乖唔乖?」

如果你是一個在各方面也表現平平的學生,老師會說:「好乖啊,不過有啲靜,平時可以再踴躍啲,參加多啲課外活動。」一邊指着成績表的某處,說不過不失,有進步空間,替你打氣,再和家長說:「放心啦,佢幾好。加油!」

如果你是一個成績下游、上堂長眠的學生,老師就會滔滔、滔滔、滔滔不絕,大江大海極度澎湃。通常,不斷來回成績和品行,皮笑肉不笑地向家長展示禮貌:「嗯,佢呢其實真係聰明嘅,只係太懶同埋曳、又唔聽老師話,你睇吓有啲科,其實都唔係咁差;但都有啲科可以考得更好,至少希望佢合格啦……總之呢,我覺得佢幾有天份㗎,可以嘅話,就督促吓佢啦,都叫佢唔好嘈住其他同學仔上堂,乖乖哋啦。」

棉花糖一家在課室門外等,比原本約好的時間多等了十五分鐘,內進,只見老師和顏悅色:

「悅思幾好啊,成績唔錯,而且平時都好乖嘅。但係都真係好靜,而且睇番呢一欄,係空嘅,可以俾佢參加吓唔同嘅課外活動。」

老師指着「其他活動歷程」一欄,又補充:

「其他同學都有參加好多㗎,悅思得閒都可以去玩吓,當放鬆吓。」

然後看着棉花糖笑了笑,又向夫妻二人點頭。

思思回應:

「好啊,我哋會再傾吓。」

五分鐘後,打開門,離去。

阿朗說:

「等十五分鐘,然後見五分鐘……好啦,宜家我哋去禮堂書展啦!」

棉花糖故上前帶路,遙遙領先身後的阿朗和思思,思思將成績表放進folder,收進手袋。

思思對阿朗說:

「不如我哋叫棉花糖學吓興趣班?」

她本來以為別人也沒有在參加很多課外活動,所以才讓棉花糖順其自然。

「學咩?」

他覺得不用將剛才班主任的話放在心上。

「唔知……但學校應該有唔同校隊或者學會?好多人都參加㗎喎。」

贏在起跑線?也許,已比其他同齡小孩落後很多了,現在追回來吧。

「等等問吓佢想唔想先,如果唔想就唔好逼佢啦。」

「但萬一佢真係咩都唔想,就完全冇參加任何嘢啦喎,個欄空白嘅。參加多啲嘢,課外活動分加咗,操行都會好啲吖。宜家啲小朋友個個都玩好多嘢㗎啦,得棉花糖唔係,我有啲擔心。」

棉花糖的操行是B+,但其實,如果她多參與校內活動,一定可以達到A級。學校的評分制度,到底並不是讓你乖乖上課、交齊功課就叫完滿。

「為咗加分而參加好咩?其實佢宜家操行都夠做啦,咁乖,洗咩同人比喎。」

「可能佢想呢,當學多樣興趣咋嘛。」

「真係想嘅話,就一早報咗啦,要我哋逼咩?」

阿朗勾起從前被母親逼使考取好成績、好操行、好獎勵的記憶,自我代入,覺得作為家長應該更尊重孩子的意願才對,不應拔苗助長。

「可能係因為佢起初唔想玩呢?要人提吓先參加嘛。」

思思則想起自己小時候擁有的莫大自由,她就是因為沒有逼、沒人理,過分羨慕他人能被管束,最後再大一點,才自行報不同的校隊,自我增值,已覺遲緩,當然的社會風氣還未流行自發性興趣。

如果棉花糖有他們提點、教導,可以更早地學習更多書本以外的知識。

「問吓佢先啦。」

阿朗皺眉,他不認同思思的想法,但又不想與其爭吵,壓下內心想法,鼻子吐出重重的氣息,繼續跟在棉花糖的背後。

思思知道他不悅,可是,又覺得自己沒有錯,同樣沉默。

換着以前,這一種小事根本挑不起二人的情緒。他們都是相對平和的人,有什麼都好好說,最後爭一時之氣,可是隨即又和對方道歉。
「我想買呢三本書,得唔得啊?」

棉花糖回頭,舉起其中一本英國文學作品以作示意,問阿朗和思思。

二人同時說:

「得!」「番去係咪會睇㗎?」

「買咗咪知睇唔睇。」「唔好咁快做決定。」

「鍾意咪買,諗咁多做咩?」「買咗唔睇,好浪費。」

阿朗從棉花糖手上拿走那本書,抱在懷內,問她:

「你仲有冇其他嘢想買?」

他見思思不再作聲。

「我仲想買顏色筆,想畫畫。」棉花糖手指文具區。

思思抬眸,說:

「屋企好似仲有好多噃,用哂先啦?」

棉花糖說:「又係喎,咁遲啲先買啦!屋企有,唔洗買~」

她故牽着思思和阿朗,走到收銀處付款。

阿朗將書收進背包,和思思說,算是温聲地哄一哄她:

「如果佢唔睇,就我哋睇囉,係咪?橫掂八折喎。」

思思瞪一瞪他:

「我英文好屎。點解小學會有英文版四大悲劇賣㗎?咁深。」

「我讀俾你聽咪得,當係睡前小故事好唔好先?」

他們笑一笑,又似從未發生過任何事,然後再去吃飯。

再年輕一些的時候,不是這樣的。以前,總喜歡將問題刨根究柢,要說到大家完全「爽」、完全釋懷才會轉移到下個問題。

不能說是好或不好吧,只是有些事情,到底與舊時不一樣了。

其實,如果可以一直下去,也挺好的。反正,所有的感情都會走向平淡安穩,難不成七十歲還攀到高峰綁繩玩笨豬跳墜落過山車嗎?

只要不在其他方面起波瀾,絕對,可以一生一世。
思思越來越似C9
生咗仔,體內基因就會越嚟越c9
感覺呢幾篇都係不斷以「變得平淡」去解釋一啲以存在嘅問題...
真係咁?
暗湧
雖然只係有少少夾硬嚟,但係大致上呢幾節嘅情節都係真嘅,同埋現實

利申過來人
精打細算姐
細佬唔平㗎
其實咁樣就真係娶得過!
我愛思思
Ummm其實唔只係變得平淡?
相處慣咗,個人攰咗,理解對方多咗,生活開始不斷重複
冇寫得咁白,係因為阿朗同思思嘅性格/家境,都唔會令佢哋好激咁樣發爛渣,所以每次目前都只睇到「平淡」
換個人可能已經唔係咁
呢個故事最大嘅伏筆係人物性格

多謝支持
呢個係樓主ig: chingceciii
https://instagram.com/chingceciii?r=nametag
呢個世界有咁多課外活動 畫畫有油畫水彩水墨素描
運動有游水溜冰行山劍擊田徑球類
樂器又係 大提琴長笛Guitar打鼓
如果家長可以令個小朋友explore 真係敢講d小朋友會對仼何一樣都無興趣?
仼何一個長大後 對乜都無興趣 淨係打下機睇下劇上網嘅人 都只係缺乏explore ge機會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞