結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
完全同意,好反感男主唔肯俾個女試下
下下都問左先問左先,細路仔多數都唔知自己做緊乜,聽到話要上堂梗係話唔想架啦細個最好就係咩都試下,試多d唔同野就啱
佢兩個好似冇乜朋友 (?)

如果係,then this is a 超大警號
我來了
Btw多謝樓主令我喺樓主嘅IG出現
我愛樓主
Lm push
push
羨慕你屋企有錢比你試
我反而唔同意。
以前細過學一大堆,星期一至日都要學,星期六、日就全日咁學。果陣學既好多都唔鐘意,壓力好大,但同阿媽講唔想學實鬧到死。
到中學,先發現自己興趣係攝影、學語言,反而研究得仲深,專登用好多時間,睇英文書、youtube等等去研究。

不過,我讚成比小朋友學兩、三樣野,一動一靜咁幾好
我話最好就咩都試下,唔係話最好試到塞爆晒d時間
我細個係學好多野,但同時只會學兩三樣,唔想學再quit咗佢轉其他,轉下轉下自然搵到興趣所在
而唔係個男主角好似叫個女學少少野會死咁款
有時候出街見小朋友又攞呢樣又攞個樣同個工人姐姐趕頭趕命咁又畫畫又游水又補習 真係好辛苦
冇哂小朋友應該有既童年
好多小朋友我諗應該好細個就淨係玩手機
玩到咁上下開始俾家長逼去學呢樣學個樣
冇時間去探索呢個世界
落公園玩下都冇
其實我覺得小朋友係要俾佢學下野既
乜都學少少 可以上一兩個月 之後再問下小朋友意見
佢有興趣咪繼續俾佢學 但要話俾佢聽學個陣唔好咁易放棄
冇興趣咪由佢 再搵其他野俾佢玩
我自己係細個對乜野有興趣就會同老豆老母講
afford到就會俾我學
大概到依家唯一一樣我想學而冇得學既係散打
btw新讀者留名
而家都有能力自己俾錢學啦 做咩唔學
呢個時勢應該係parkour有用 最緊要走佬
我以前睇好多parkour失敗片 啲人...
絲打都幾好動 我對於要郁嘅活動一律冇興趣
我細個屋企冇逼我學樂器
上到中學先想學
但已經冇乜音樂造詣學左幾年都好廢
我有兩個細路
大仔學踢波
細女學芭蕾舞 (佢自己鍾意跳舞)

但係有啲嘢佢哋一定要學 (學緊)
游水,彈琴,空手道,溜冰
對我哋來講呢啲係essential life skills - 可以保護自己之餘(空手道),亦都有路比自己發洩情緒(彈琴),強身健體同埋社交

但係我哋有個rule 就係星期六乜都唔學,係家庭日,咁我哋可以去邊都得
武術冇用喎,俾MMA 打殘晒
溜冰嘅必要性我有保留
但游水真係一定要學
完全理解唔到點解有啲人會唔識游水
一個唔小心跌落海已經會收皮
利申- 住喺加拿大
岩岩一次過睇曬 期待下一章節
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞