結咗婚十幾年,好似已經唔太愛。//《相愛十年》2

1001 回覆
460 Like 4 Dislike
你哋

本故事有太多mix and match嘅部分
而其中,第三者、新鮮感、自尊感bilibala嘅問題,
都唔一定結婚先有

嗯⋯⋯我意思係唔好睇完對你哋有負面影響
過意唔去當世間故事聽吓就算
據我所悉,有人六十歲結婚三十幾年仲係好sweet
食完飯仲會拖手仔落街散個步嗰種!
只係,呢啲開心嘅情節唔係呢個故事嘅主調嘛

唔好錯過你真心鍾愛嘅人
寫得好好
好開心,為呢一種間接嘅稱讚
一部好嘅作品會令人有深刻反思,
感激抬愛,三生有幸。
但係希望唔會令你哋帶嚟太多負面影響,
當故仔聽啦
反思部分,無論係自己同讀者都可能諗吓,
何謂愛?
每日共對與共抱?關懷?犧牲?
但係我未有答案

喺呢段時間,我自己有啲事,同時都睇到巴絲嘅dm,
令我深刻地思考呢個問題:
咩係愛?點先係愛?
被愛嘅感覺好好,不被愛嘅感覺好差,冇錯,
⋯⋯除咗愛與被愛呢?
咁,自我呢?
明明,我個人嘅價值、靈魂,
唔應該只係取決於另一個人嘅親密同承諾

只有愛情重要?自愛呢?
我記得一個絲打喺post留過言話,某段時間,
覺得自己唔再可愛。
好反思性,我趕忙自省,努力令自己變得可愛。

除咗愛情呢?
親情?友情?健康?社會?工作?
同樣重要,呢啲嘢有份一同建構我哋㗎
我會再努力學習的,唔會灰心!
我哋一齊加油啦啦啦!
愛大家hughughug!
Thanks for everything❤️!!!
知道作品出咗,就作者已死
但無論如何,如果你哋需要一個樹窿,
可以喺度講吓睇睇巴絲點回應,多個人多個腦;
或者,講俾我聽都可以的,
總之唔好自己諗埋一二邊
我係咪太多說話太唔高冷了
但係我真係好想講以上嘅說話
所以我就講了
多謝你哋,一齊加油啦
好有愛嘅作者
一齊加油啦
支持你~
加油樓豬
支持你分享多啲個故仔引伸出嘅諗法同感受咁樣大家都可以一齊諗下反思下自己對人生嘅睇法
同意, 除左愛情外, 仲有好多野值得我地關注, 加油!!!
離題一下 self-love真係好重要
自己同對方足夠愛自己都會令一段關係更成熟
少D猜疑多D安全感
點會,作者先係靈魂啊
啱啱睇完套韓劇叫夫妻的世界睇呢篇野更加有感覺
樓主可唔可以唔好寫到咁真實 我會怕婚姻
調返轉,因為作者的熱情,多咗login留言用IG
輕輕一推
我都係full time mum, 睇到好不安
繼續g持
推一下
支持樓主,用返自己寫文嘅Pace就得

睇故事,正常情況阿朗講「我哋錫咗」已經可能對話完畢+食一巴掌
出年結婚 睇到好擔心

故仔寫得好好
男女兩邊嘅內心世界都描寫得好細膩 加油
Lm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞