有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
佢係HKU LAW
知你講邊條 條友將aquit 解做離開喎
紐西蘭ten係讀做tin 唔通人地英文差
咁佢生活階層係囉,你計返讀得三大神科,有幾多唔係名校同屋企通常唔會低下階層

人既視野係會比自己經歷影響到

憎還憎
佢地大部分人既母語真係英文
寫方面,無論係日常定商業英語都寫得好好
真係鬼佬都未必寫到咁好
講就肉酸啲,有口音
同埋日常對話會用singlish

中文差就真
講同聽都唔係好掂

利申
有新加坡朋友同同事
同埋有輕輕輕輕輕輕輕
研究過當地教育體系/文化
真,Ben又讀成bun
根本用發音黎定義英文程度係弱智既想法黎
人地英文好都夠
你笑佢井底蛙仲好啦
啲離地撚特別鍾意衝出黎
我相信佢地written應該幾勁既,畢竟嗰個年代可以入到大學。不過如果要用英文談笑風生咁講外國文化野,我相信佢地都係收皮
我之前打算過去新加坡讀中學嗰陣都讀過下啲教材 就咁一條數學題啲英文都鬼死咁難
樓上有啲連登仔好撚似小粉紅 我們香港人是最棒的 中文英文草死玻狗
香港最top 果堆英文都仲係好
中游開始果d 考ielts6.5 都有壓力
新世代只用普通話
All I can say is, I fail to understand the purpose of his declaration of interest
最top個班 2文3語好係基本
大部份仲識法文 西班牙文
我記得我frd之前讀協恩 好似係要強制讀西班牙文或者法文
其實cockney 都係將th 讀做f ,harry 讀做Arry,唔通又話佢哋pronounication錯?

其實語言啲嘢明就okay,係香港某部分人成日捉人要BBC 口音 RP
Mandarin

同埋呢個post已經開始畀人用嚟帶緊風向,唔再覆啦。
同中國人好似 尤其似上海嗰班,又係好撚搏好進取,再加少少狗眼看人低
母語教學on99整咁多中文中學害人地啲仔女
隨機抽個香港大學生d英文其實傾唔到計
其實如果同當日有大學degree 比,可能真係上一代勁,written 應該真係好好過依家大學生

同埋以前有毛ee,我記得有個男人上電視教英文,唔記得佢咩名,總之好多人吹奏佢,過鬼佬都唔夠佢勁,有個好明顯icon係度,我地依家無囉
其實th音發得唔好唔係問題 去到英國都唔係個個識發th音
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞