有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
仲未計北愛 仲有ROI 各種口音
回歸你老母咩支那狗
支那狗先用回歸呢個term
愛爾蘭人英文都好差
https://youtu.be/jsUvcjk8J5c

香港人唔知畀乜洗腦洗到一定要講received pronunciation 或者北美電視口音先叫英文勁
簡直係井底之蛙
唔覺啊屌你
大鄉里
呢樣真 可能好多公屋窮撚?
不過香港人英文勁係真 主要因為佢哋無treat差嗰班做人
我唔明佢做咩係要拎最叻果d比
香港最有錢果批都係富可敵國s添
要睇英文水平好唔好 求其搵個街口就睇到啦
去ifc/icc睇
不如去山頂研究香港人住屋環境
http://www.hkeaa.edu.hk/DocLibrary/HKDSE/subject_information/eng_lang/2019-Sample-ENG-Paper2.pdf

你望下level 1啲example, 寫都可以差過小學生
講應該更差
Cockney Fan 屎

James McAvoy 嘅Glaswegian 都好正
咁快搵到個

認真?
可能好多港男係毒撚先講得唔好啫 例如我
唔係毒撚會好啲掛
如果你話講嘢/做oral 港女會好勁wo
佢哋同native speaker有七八成似啦
睇返level 1都係佔20%左右啫

衡量英文,點會淨係用口語能力判斷
聽、說、讀、寫應該一齊講

另外,講話讀音錯誤,
香港人讀three都讀free,或有更甚者讀fee
唔好同我講聽得明就得
我地香港自己人聽得明啫 唔代表外國人聽得明
同埋用聽唔聽得明做標準好有偏差
邊個做評判先?

另外,睇返2018 PISA(國際學生能力評估計劃)數據
香港學生喺母語閱讀能力排名係低過新加坡
低過澳門𠻹

唔好再自欺欺人喇
畀心機增值自己好過

仲有,讀band3學校嘅一啲學生
係真係可以一句完整英文句子都講唔到
佢哋唔識,都唔想講
你去佢個網睇埋oral sample會更開眼界 連3嗰啲都係1999
揾乜嘢?
我都去過新加坡玩

熟食市場求其一個阿姐都講英文啦
人地英文好好多,佢地生活都係用英文溝通,香港有幾可用到英文? 只係新嫁玻口音你聽唔明,所以覺得人地屎姐,其實只係自己屎。
見識少真係好可怕
大大聲講野都唔臉紅
老實,我去新加坡玩,廁所掃地個阿伯都識講英文
我都無話可說
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞