有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
我想講香港中英兼擅嘅人有好多 雖然唔可以話大部分人英文唔好 但叻嘅人都唔少 好多連外國口音都學到

相反以母語嚟講 香港人講廣東話表達清楚 而且唔會有咩溝通問題或者好多語病問題 就算其他講廣東話嘅地區都明我地講咩 但睇新加坡講英文又唔算特別好 口音又重 更加唔洗講佢地寫中文會寫到一pat屎咁

坡狗要奶共就學好中文先啦
唔係話想幫坡狗,但你自己去南洋理工同NUS打個白鴿轉再返嚟講嘢啦
Very nice sia ~
呢啲自我膨脹輕視他人嘅心態真係害撚死人
唔想幫班monkey 但人地啲英文真係好好 分分鐘勁過一啲外國人
香港人都係la
我以前係新加坡公司做野,人地D 英文真係高好多,普通話都好一截....香港人真係比下去...
你呢啲心態咪就係搞到我地一直都冇進步 只有退步囉
你攞人地啲exam paper黎睇下就知咩事 人地小學卷英文都難過dse咁濟
我地真係唔應該再覺得自己有幾勁 反而係認清現實 睇下自己缺點係咩 再去改善
中文差係真

英文差係假

但唔係人人都f7 grad 好多都會考上唔到就出黎做野
咩心態? 事實上好多香港人英文都勁過新加坡人

利申: UE Straight A + HKU BLaw grad
你代表曬全部香港人?

試下求其係新加坡同香港街頭的幾個後生出黎啦 一試就知
巴打好勁
但真係要認清事實
一個地方英文叻唔叻唔係比最叻果批
而係比中游同下游果D
香港人既英文普遍真係差左
你想講話你自己英文叻所以香港好多人英文唔差,不過而家係講緊一般香港人英文係一般甚至差 之前份工in 過無數香港大陸歐洲韓國人,香港可以話最差個群,講緊大家都係好大學畢業加做咗幾年野
新加坡英文差?你係當地生活過未?
口音重係事實
我有話”全部香港人”?

上面有人講新加坡人”分分鐘”勁過一啲外國人
我話”香港人都係” 文盲唔好上網啦
香港人好鍾意笑人地英文口音 grammar etc
我係外國夠膽講英文多過係香港
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞