有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
人地好勁架,你唯一可以唔認同係發音
sor 以為你講香港人係講緊general public
其實你態度可以好啲
同埋你話好多香港人英文勁過新加坡人?哈 真係咩
離地撚
坦白講,新加坡人既英文係普遍勁d既
唔係話想幫港豬,但你自己去港大同中大中英文系打個白鴿轉再返嚟講嘢啦
同埋你一個勁 係咪代表好多香港人勁?
咪係
你攞英文系黎講 邊有得鬥呀
大家唔洗又拎HKU LAW / NUS出黎比
最top果批我相信香港同新加坡不相伯仲

最簡單就係去當地用英文問下路人/學生路
去街市/超市用英文買野
睇下邊度既人講得流利D
新加坡人(年輕一代)中文確實差。
不過英文係佢地first language來的
要批評英文係native tongue嘅人英文唔好,樓主要有小小qualification bor
你真係未見過香港有幾多人廣東話都講到1999
我唔否認香港人英文普遍差過monkeypore既
只係佢拎人地最好果D大學舉例,我又拎返香港最好果兩間大學比者
後生個代生活全英文,點會英文差?
幾個坡仔fd就聽得明廣東話但係唔識講
上一代就廣東話+普話+英文

發音唔係所有,OK?
玻仔英文一定好過香港好多人
人地全英教育 連街道牌都係英文
無知都唔使沖出嚟柒㗎。。。
Hk 一般人 唔計I school同名校
一般講到er er er
Ok 就同你講general public
大部分香港人都識讀 “three”
但新加坡人會讀”tree” even NUS 啲學生
好難聽
香港嗰班明明個個都咁廢
聽到人哋講錯就grammar塔利班上身
同意
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞