有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
有冇咁嚴重呀

係唔識講,定唔夠膽講呀
咁都關黃唔黃事,想借啲耳踩香港人咪出聲我本意係想大家知己知彼,無謂過份自我膨脹關咩黃唔黃事
香港人陋習就係乜都覺得自己好勁 同強國小粉紅有咩分別?
人地講事實話俾你聽坡狗英文普遍好過香港人 你又死都唔肯接受 又話五毛 又話踩港 根本就同班小粉紅一樣 只不過佢地淨係識講nmsl咁解
踩呀話,踏
同意所有 除左最後一句

EF唔係random sampling個結果冇任何意義

有年香港仲低過台灣 on9 的嗎
同人普通傾計真係唔重要喎
你寫就話姐
中英夾雜就係香港特色
Send個email 俾你
幫你arrange courier
咁都俾人屈毛

講事實咋喎

面對現實啦 同埋冇人地咁好其實唔係我地問題 係因為人地first language係英文
俾人屈毛添啦而家
自己中文都寫唔好仲批評人地英文講唔好
平心而論
Monkey嘅pronunciation的確係將Three讀成Tree
但只要唔會引起confusion 又有咩所謂

人哋in general嘅sentence structure, choice of word真係好過普遍香港人好多
Ching,華語指?
連燈依家係唔啱聽就叫人五毛
如果對英文嘅運用止於同普通人傾到計就滿足,咁一世英文都唔會好
我擺明抽水,連登仔(我唔會講咩一部份人)呢幾個月柒事做盡,仲以為自己好撚醒,同小粉紅有咩分別
踏乜鳩
你係咪真係文盲黎
都唔知呢啲“上一代人英文好好”既講法邊道黎我極少見到英文流利既老一輩。就算係專業人士,多數都係written勁,oral正常lv。
分化 五毛 鬥黃
HKU LAW喎
條友真係好on9, 無撚啦啦屈我做5毛,講事實都唔得嘅?香港世界第一得未,?講出嚟就係想大家進步同改善,有朝一日先可以真係超越新加坡,而唔係噉樣自欺欺人。
極度懷疑佢本人真係文盲
其實係
捉一個字就當錯 痴撚線
飛機師都係three 讀成tree架啦
唔通澳洲佬day讀成die又話澳洲人英文差咩
睇下班高官咪知
人地最基層嘅都可以全英文溝通㗎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞