有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
Cockney
Scottish 就不了 真係聽唔明
認同你 啲卷只係其中一個example
可能我記錯
我覺得冇話正唔正
口音問題
唔同地區唔同口音
自然有文化差異
新加坡都好多人識廣府話(廣東話)
但用字上都會有差異

btw據統計新加坡係全亞洲英文最好嘅國家
香港真係冇資格話人
劉家傑? 記得細個睇佢英語一分鐘
主權移交之後變左利嘉兒教普通話
中英文都好差
講既係香港人
係咪佢話DSE英文卷難做?
鐘意鬧人chok accent
唔chok accent又要笑你港式口音
https://youtu.be/FqaNiiKFTeg

Ray Winstone 啲cockney 好好J

不過現實啲講見工考speaking 真係唔好用cockney 或其他southern accent,對方聽唔明
根本連鬼佬都覺得平時講RP會好作狀
香港人平時講嘢都唔會好似朗誦咁字正腔圓啦
Disagree 佢地中文係差係真架
利申 睇我名
讀Blaw 應該有讀stat 1字頭 你應該C左?
新加坡人英文係母語喎! 佢地小朋友喺學校都係講英文
佢地年輕一代大部分英文係母語
但華語就比上一代差
就係佢

利申睇利嘉兒
中學睇過劉生個d短片
唔覺
做過兩間公司都有坡狗同事,文法唔係特別好,英文口音差,人又蠢
最大問題係覺得自己好撚醒
阿滴兄妹啲英文咪就係喺新加坡學㗎囉
On9?
坡佬英文一定好過香港
yes and no 睇咩科

好似hkale同 gce a level咁

理科抛離gce幾百條街

但文科社科如英文/心理學個人覺得gce難d
以前個中學英文暑期作業high大咗用新加坡教材
難撚到仆街,成個暑期做到嘔
人地英文係native language 嚟
有口語唔代表差
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞