有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
其實講波佬就唔駛踢得好過足球員
馬評員唔識跑得快過馬既
我未見過就唔會咁口響喇。同過面對面傾計,佢同我個英國仔同事吹水把聲同拍片一樣,fluency 用字完全無問題,公司頂頭香港director 都搵佢補英文咬字演講。利申: 英資公司做,日日同歐洲客做project,宜家個project group 全部英國人 (有幾個係英國總公司黎走唔到)
希望香港人可以努力學好英文,英文有助中港區隔,而且我地唔識得英文,香港基本上自己廢自己武功
係咁樣比喻架咩香港人同新加坡人兩邊都係足球員同匹馬嚟咋喎
而家唔係香港人呢匹跛腳馬笑緊坡佬匹馬跑唔到第一名咩
認同!
Colloquial 同 formal都分唔到咪唔叫好囉
老實講原來 HKU BLaw 都幾令人失望
你試下上庭辯護同老爺講個人經歷
GF係坡妹, 英文好係真(平時都係同佢用英文溝通, 被碾壓)
記得IETLS定TOEFL新加坡大幅領先全球其他國家
不過中文唔太好, 同香港人差唔多
GF係坡妹, 英文好係真(平時都係同佢用英文溝通, 被碾壓)
記得IETLS定TOEFL新加坡大幅領先亞洲其他國家
不過中文唔太好, 同香港人差唔多
香港人英文真係差左好多 IELTS都串錯
真心廢
香港人講英文識colloquial?
你睇下RTHK同Michael Chugani啲local嘉賓先
人地英文真係好過香港, 一來人地主要用英文溝通, 二來佢地教育都係用英文

利申 係新加坡做過intern, 住左半年
新加坡人寫到中文文章比例比香港人寫到英文為低

識人英中舊制f.5畢業,另一個f.7中中新制畢業
前者好過後者.............
真。UE真係中中殺手,
elective拎b/c,但死係UE手上嘅人好多
除非ce拎c/above ;極努力,如果唔係中中9成炒
UE>>>>>>>>>>>>>>>dse>ce英文

根本就應該強制全港英中
初中迫你幾年,唔掂就留班,最後點都會進步
UE冇錯係難 但如果連E都攞唔到
學生本身英文水平應該都大問題

但少少誇張真係reading/ listening
e=dse level 4水平
好認同香港人既英文普遍係同個邊無得比,佢哋幾乎係English as first/second language,香港就多數係English as second/foreign language。

不過話香港人英文差左既各位唔知可唔可以比個reference 呢?因為一個城市既外語水平通常都同生活水平同升學/就業條件掛鈎,呢廿年應該都係同之前一百四十年(1)一樣,係升緊

ref:
(1)Evans, S. The english language in Hong Kong : diachronic and synchronic perspectives. London: Palgrave Pivot, 2016
你最後提議係冇可能
因為香港first language始終係中文
而且支共而家想將香港變到支那咁 分分鐘遲下全港中學強制講普通話
97 後, 普遍我地用英文係少左, commercial 寫email 仲係英文, 講就少左好L多, 打國際波真係要加強英文, 唔係的話我地好難面向世界.
坡佬同香港根本就係
香港中文好d坡佬英文好d
因為香港人同政府對英文嘅重視程度越來越低
如果唔係根本就唔會有中中出現
而且坡佬係成個英文各重能力都幾強
香港人係英文的優勢只係pronunciation比較好同埋grammar都比坡佬執著少少
最少係普通對話上面香港人都會S+V+O咁講對方會容易明好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞