有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
人地起碼流利唔會口窒窒
同埋寫英文冇香港人咁公式化
How r u ? I am fine thx!
其實好簡單,你試吓喺香港接Cold call嗰陣時候講英文,睇吓香港人覆唔覆到你。我就試咗成五年都未有人回應到我啦,個個都係sorry wrong number。但係新加坡,人哋Sell到你上天花板啊。
70後80後可能英文係唔多好,但係90後嗰啲我見好多都ABC咁
睇番香港 ... 英文中學都 cut得就cut
Singapore Monkey
醒啊包係大陸 新加坡啲人係讀tink 佢哋連打字有時懶都係咁打
唔係唔想認同你
但用份卷既難度黎比較,似乎唔係咁準確
你幾耐冇返香港?不如你search下咩叫語言微調。
你岩,tink呀包,仲要中間冇停頓,機關槍
咁印度佬個隻口音又真係會影響表達嘅
成個intonations都錯曬
就好似日本口音咁

Fun fact: 我聽印度佬講野都要聽幾轉
但係身邊啲鬼佬同事一下就明
講口音架話
我係美國住得耐 聽到澳洲口音一樣聽唔明
讀大學嗰陣有英國仔黎讀書
佢啲英國口音 美國人一樣聽唔清楚
捉人口音係最撚戇鳩
個個國家既人講英文都係有口音
老實講我half Singaporean 但童年喺香港讀書 英文的確比我嗰邊嘅朋友差
日本係你聽到佢口音正常仲驚喜過佢英文水平高
agree
好多香港人英文唔好嘅程度就係連普通傾計都未做到
但你哋已經要人 native accent 再要字正腔圓仲要啱 grammar
連基本要求都未達成就要人追求更高層次嘅嘢實在太離地了
屌試下先 利伸ererer
sor,因為我真係廢
我幾時話香港人廢
我係hku 入面讀大把英文好
唔係強制 f1可以揀讀唔讀讀邊個 讀就俾錢放學每個禮拜當interest class咁上 好多人一兩年就quit
.....所以你就唔識基本sampling ?
我對台灣google入面有興趣
我只係睇過佢呢隻video
英國人英文好差
其實新加坡啲cold call都係外勞...
坡仔自己圍威圍嘅時候啲slang 同口音係重得勁,但佢哋另在同唔人講可以用翻唔同version 嘅英文
一同外國人講英文佢哋係即刻正常翻晒
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞