有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
其實佢口音黎計又唔算特別好,香港個chok 聲蕭叔叔秒殺左
呢樣真係,回歸後,所謂英文都係港式英文。
蕭叔叔把聲作狀到爆
有寫字已經算好
樓上有人話香港人英文好我真係笑到碌地
你要我直接d講既話星期日係中環果班賓妹英文能力仲要好過香港人n倍
仲要話香港曾經係英國殖民地我諗d賓妹應該心裏面恥笑緊我地好耐
唔係話幫班money 但人地英文真係好過而家嘅香港人好多 你試下係mk街頭求其搵個人用英文問路會點我估仲差過江er er er sir起碼講到完整句子
利申自己英文都唔好
唔好講笑啦 英文系分分鐘都唔夠人哋Engine fluent
識唔少新加坡/香港人
我覺得新加坡人英文勁D
佢地日常都係用英文,香港日常無乜機會用英文
緊張啫
講中文都er er聲la
格硬話香港人衰啲為乜?根本無得比
兩地都有人好有人差 根本無可能揾到平均水平

得香港先成日都慣性踩低自己 話其他民族好
希望你都可以發掘吓香港人嘅好
所以我咪話佢chok 聲,咁都負皮
如果英文好嘅定義係包grammar同詞句修飾能力,詞彙豐富程度同識唔識靈活運用,蕭叔叔係好過阿滴
唔係講笑我都有同感
被回歸前香港人只要有讀完個中學出到嚟唔理咩學校基本上英文都唔會差
呢二十年真係睇住一代一代香港人英文越嚟越差
唔好講雞校,連band1尾band2頭嘅中學出嚟嘅學生英文都係er er sir level
只有英中好少少
香港被回歸後真係退步得好撚緊要
蕭叔讀到去d低音嘅位 我聽得好辛苦
佢都係輸比台灣專業翻譯
人地係native speaker with Singaporean accent
香港係名義上既second language,實際得國際學校學生、少數族裔同expat會用,其他都係講廣東話/普通話

聽埋d formal/written english當spoken english既港式spoken english,我真係唔識欣賞
鬼佬傾計唔會下下屌grammar屌vocab,係得香港人先咁自得其樂
點解佢喺新加坡會學到講英文卷曬脷?
你見過蕭叔叔真人用英文同人溝通互動未? 你係唔會有機會見到,因為佢肯定查曬國際音標 練好多次chok好曬聲先擺片上網,唔覺得佢喺正常快速對答可以用字同句子native-like
佢地呢代英文直頭係母語,中文就second language
中文讀寫就唔清楚
不過以second language來講
佢地講中文流利過香港人講英文好多
香港人成日話新加坡人口音,香港人口音好好?有乜嘢資格笑人地?

更何況,乜嘢係native口音先?好多新加坡人嘅native language就係英文,咁佢地嘅口音算唔算native口音?

英文來自英格蘭,咁蘇格蘭,北愛爾蘭,威爾斯甚或北美嘅美國或者加拿大英文係唔係唔算native口音?

英文係用來溝通,乜嘢口音都無所謂。人地新加坡人可以講Singlish都可以講Standard English,反之香港人呢?Standard英文做唔到,但係連香港英文都唔夠膽講。香港人有乜野資格笑新加坡英文?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞