有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
香港平均差過新加坡係真
Band 2/3個堆母語教學唔使講
連band 1都未必講得好
但傳統名校/I school/boarding個班已經有semi-native 程度
再加埋好多中產家庭由細到大都同仔女講英文
呢到加埋都唔少人了
In terms of business English
香港唔會差過SG
香港人咪又係讀做free 同 frough
啲口音勁撚難聽,坡狗根本係講英文既支那人黎
街市買個飯都可以用英文溝通到
香港既街市... 單字講得明都偷笑
為反而反
佢地英文幾好Wo 個口音好得意
又一隻踩港五毛
聽說讀寫,淨係講說?
新加坡人英文好公認㗎啦
師兄昏迷左幾多年

新加坡gce delinked左英國gce好耐啦

本地版數理好似深左 英文似乎又淺返d
講toilet唔知咩黎
後尾派印度妹先溝通流暢

原來用bathroom
感覺幾死板
又係成班小學雞係度幻想人地國家幾好幾好
等你出黎做野有機會對到新加坡人
打個電話講第一句就夠你幻想破滅
星加坡佬/婆果D垃圾英文仲衰過U D巴基斯坦professor
收皮啦 香港大把人英文好
星加玻全部英語教學
香港仲有band 2/3係中文學校
top to top咁比差唔多
但general香港學生英文就唔夠玻仔了
始終香港人mother language 係廣東話
其實點比 人地兩間都係政府支持下走向國際
香港間間都喺正苦支持下走返大陸
越嚟越差就梗
直接講 咪即係dse u/1/2/3 既根本英文廢(佔大約80% 考生)

4/5 叫過得去

5*/** 先叫學得ok
算罷啦回歸前嘅香港人有幾多人會成日用英文溝通。香港大學生比率仲要係已發展經濟體中最低。最後,你話回歸前香港人英文好,唔通你覺得依家上咗年紀嘅一代人英文好好咩
美式同英式英語嘅分別啫
知唔知香港啲band 3仔係可以一句完整英文都講唔到
我就喺uk 讀緊書 都未撚聽過有人話馬嬲英文好 笑鳩佢嘅鬼就有一堆
公認?
咪係
新加坡人英文好好喎
我親戚喺新加坡住
佢都話平時返學都係用英文溝通多
為咗唔好唔記得廣東話點講(佢細個就移民咗過去)
喺屋企就迫住半中半英
不過多數都係講英文多
中文我就唔清楚因為佢啲中文真係好差
講得啱
最驚有學生哥見到呢啲post真係以為香港英文亞洲第一香港冇啦啦整個母語教學已經仆晒街,大家要努力自學
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞