有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
咁香港人英文真係差咗好多吖嘛
新加坡人日常生活都係用英文 教育又係英文 諗嘢都係用英文 呢一點已經令新加坡人英文好過香港人啦 試問香港有幾多個 band 1 英中學生真係日常會用英文思考?
雖然新加坡人用英文思考 但係佢地個教育制度都有啲Asian風格 會死記硬背啲vocab
所以佢地先做到 colloquial singlish 好流利,對住鬼佬都可以用正常 accent 講啲 sophisticated 嘅英文
去香港同新加坡書局睇下學英文書既邊個多d就知
我又唔覺得香港人啲pronunciation有幾好woh 好多人連pronunciation哩個字都會pronounce錯
同埋唔覺得新加坡人grammar特別差 或者香港人grammar特別好

前排地鐵有個sign叫人嘟八達通喺上面,佢寫Please touch your card 或者之前見過 Eat good,好charm哩啲錯grammar嘅廣告,而且大行其道。所以我真係唔覺得香港人對grammar有幾執著
你聽下班坡佬d發音先啦
就知香港人native好多但係我都講左我係話整體係強d
只係某部份香港人係強d姐
而且如果你同過坡佬吹水
就知佢地一嚟難聽得明二嚟就係對grammar真係無咁封著
我讀大學好多馬拉人同埋有啲新加坡人,可能我媽咪屋企果邊係新加坡人,我又唔覺得新加坡人或者印度人啲口音好難聽。如果英文好的話,世界各地嘅口音都唔會覺得話好難明白

新加坡人可以有自己嘅grammar 同埋都識得standard English嘅grammar 香港人真係未必做得好 香港真係要加把勁追上
true
但理想化真係全英中,普及返個英文環境
小學好似玩咗幾年自願性普通話教學
真係去到中學就死得

有DFD真係

不過佢地中3先番香港
認同 不過咁多年好似都無人講過 立法局都無人提過英文政策 等毛姨姨比較關注
咪就係囉
同咩新加坡比
明明老一輩嘅lecturer oral都唔係特別好 都係好港式嘅英文 唔知點解啲人成日吹奏以前啲人嘅英文
係吹奏Reading and Writing
Listening and Speaking其實麻麻(政府、外資大公司除外)
其實發音native啲呢個係bonus
我地覺得坡佬英文難聽得明係因為我地接觸到嘅英文accent少啫
鬼佬由細到大聽過嘅accent好多
剩係自己國家都有幾十種
俾我地隻隻字都發到牛津字典個音咁又點
講出嚟個意思1999先係最大問題
反而覺得就係因為太執著於pronunciation同grammar先搞到好多香港人講都唔敢講
同埋平時鐘意笑自己人港式發音
到聽到有人用英/美式音嗰陣又要笑人扮哂嘢
咁oral點會好得去邊
高級程度會考 英語運用 取得優的成績 你係優秀嘅細路!
而家喺投行圈錢定做緊英國皇家首席御用大律師啊?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞