有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
中文可能真係比香港人差 英文水平冇咩可能差過香港
自視過高真係普遍香港人既習性
睇下高官開記者會講英文就知
人哋有話廣東話低級過英文咩
只係客觀咁講母語英文嘅人英文程度一定好過母語廣東話嘅人㗎喎
此Post已完啦
樓豬=井底之蛙

論中文我地係好d 身邊新加坡朋友華文真係差
論英文高過我地幾皮
識條鐵咩樓主,人地溝撚哂中文英文Tamil之後自己叫singlish呀
佢哋啲口音好難聼
唔係話台灣人英文廢
你去台灣google 行個圈再講野

https://youtu.be/ES73LXd4LGg
🐒sick🐒die
我試過同大學生問路,佢哋會收起坡式英文,用返英式口音英文嚟答我

喺Aljunied嘅Sheng Siong超市,啲阿姐點都識講兩句英文,再望下佳寶

然後樓上有條友為駁而駁我,真係柒撚到
On9,我敢講有七八成香港人唔識發th 音,剩係讀做free free噉,香港人又讀得幾好聽呀?
讀音好死啫,聽得明咪得
I am afraid what you said is irrelevant - whether you are HKU LLB first hon or not 乜都好
英文在香港並不視為native tongue,so it is not taught as a native tongue.
即係話:英文係搵食工具。但大部人寫日記唔會用英文
假設閣下係香港本土英文測試制度打爆機都好,如果用native tongue嘅標準去assess閣下嘅英文,係不恰當嘅,亦不一定代表閣下英文好。
你睇下香港班AO,精英律師講嘅英文係好technocratic, robotic, full of cliches.
你可以比較下SG Gov同HK Gov個網嘅英文,就睇得出分別。
係李光耀領導下,英文變成新加坡人嘅mother tongue。 香港英文嘅使用,角色,能力根本同新加坡唔同。香港應該同其他英文係second language嘅地方比較,唔係同first language城區比較 - 除非英文係香港角色出現根本性改變 - 即係話大家當英文first language咁學,咁用,完全有英文諗野,表達情感。
用第二語言來講,香港人英文叫做過得去。 普遍德國同北歐人比香港人講英文講得好
我諗唔到一般香港人憑咩去comment新加坡,加拿大,英國人英文好唔好。 正如一般英國人,就算用second language方法學左十年中文,憑咩判斷香港人中文好唔好。 唔係話唔得,除非閣下有first language嘅proficiency。
連登=小粉黃
Er er sorry I can’t find the right word
華文真係一啲啲,但新一代直接學拼音,唔太識寫漢字係真。
唔計口音...坡狗英文lv高過你幾皮傻仔
最憎呢啲中英夾雜
好多5毛踏香港人笑撚死
係啦香港人全部都文盲ok?
其實有得4/5 英文都唔會差得去邊,但夠唔夠膽同外國人講,依個先係問題
依一代好多口音都無乜
有口音果d都係老一輩
香港有幾多收銀阿姐會講英文啊
見到鬼佬都係講中文
但新加坡普通阿姐都識講

香港後生依一代好多連講都唔會講
我寧願有口音但識講好過連講都唔會講
係到笑人英文差

EF EPI人哋排第5香港排三十幾
大部分認同。之不過華語嚟講,香港人都唔算第一語言。
新一代支那教育就唔清楚。
其實佢個利申同佢表達個內容係完全唔related
抱歉,我承認我中文同英文都唔好。
如果你夠勇,面皮厚就出嚟同人講多啲英文啦。到時慢慢將pronunciation 同accent 矯正就會一步步進步。點解要同其他人比呢?開心啲?會識飛?人哋進步你眼紅係乜心態?倒不如學咗先再講啦!

香港人,搞好自己先同人比,唔好以為自己高高在上睇唔起人哋,其實自己原來係井底之蛙都唔覺知!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞