有無人覺得新加坡人中英文都好差

363 回覆
81 Like 268 Dislike
Pronunciation 同accent 都未識分唔好學人討論英文啦
你走先我幫你頂住
新加坡同香港一樣有好重口音,只係你聽慣港式口音,覺得問題唔大姐,但論聽寫讀,香港人一定輸俾坡狗
聽同睇 未必 特別對死鋤個d人來講

講同寫 係,仲 好明顯
同香港人比,對唔住,人哋真係好啲
有口音同讀錯音係有分別架喎ching
而家係three 讀成tree 喎
好心你係踩坡狗就搵過第二樣黎踩啦
話人英文差
分分鐘佢地既小學生英文仲勁過香港大學生
新加坡公司做野,坡狗啲grammar 好差,啲發音又怪 只係佢地好有自信咁講,變咗比起香港人fluent, 不過香港人啲英文越黎越差都係事實
其實4都過唔去
見到鬼都係err err err
咁又誇左d

香港人最多將three讀成 free

tree唔會囉
monkey英文屌打香港人係真,
佢地直頭用英文黎做母語咁濟
香港人去到subway 多數this this this
你就會明差幾遠
老老柒柒
中學做過坡佬既英文卷
都幾難下
5 都係 er er errrrrr

不過有4/5 起碼鬼佬估到講咩
英文的確係好過我地
英文不嬲都係靠自學,讀EMI 英文廢你估少
θ th 好似得英文會常用呢個音 好多非英文母語都有困難
唔只香港人
樓上好多人都講 monkey係說方面真係唔係太得 呢個我都承認 我見過even columbia 嘅monkey講英文都真係差
但佢地聽力 閱讀能力 同寫作 都真係好過香港 overall黎講 我覺得新加坡人比香港人英文好
btw, 呢D野唔係咁睇
廣東話係我地香港既文化同母語
唔係一定要英文勁先高級
咁應該係全間大學咁比 而唔係用香港最top大學嘅英文系同人地全間大學比
樓上有個law撚話好多香港人英文好過坡狗架
香港人d英文依家冇得比啦
回歸前都有得鬥下
先唔講英文,雖然唔想承認但新加坡人一定好過香港人好多。
香港人中文又有幾好? 懶音多到,用字又經常混淆,又成日用錯字同5p字
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞