[選項][武俠][長篇] 路仔 穿越到武俠世界 (26)

1001 回覆
30 Like 3 Dislike
a2
A2
A2
截A2
A2 玩夠喇,係時間出手喇
巴打呢句野幾有Feel
總結下先

同路叔友好嘅勢力:神侯府、絕扇門

有磨擦而又好似係友好嘅勢力:明教

有仇嘅勢力:不良人、萬劍門

唔會投誠但又成日出現嘅勢力:羽墨書院(覃仔個定位仲係有啲奇怪)

未知:白雲鏢局、唐門

望落去其實唔反人格行事嘅話 路叔係應該幫明國
仲要佢啲女全部都係明國嗰邊嘅人嚟

在情在理都應該幫明國剷除不良人同埋攞細佬嚟做實驗咁唔人道嘅唐門

羽墨可以拉攏 搞唔掂就棄
我對羽墨有多少保留,佢哋對路叔好似馬伕對女女咁威逼利誘
但係殘疾老豆楊廢老真身係明國皇叔呢
拆掂如意變殘疾單野先算啦
拆完仲要再拆冷血鐘意殘疾單嘢
其實真係有事會企路叔果面係得部分絕扇門(任賢齊果d已經唔識/唔妥路叔)同部分真武門
一個唔好彩就兩國合力追殺
長遠根本要自立為王
依家路氏勢力得三條友
g持自立為王成為第三勢力
一開始投票果時,系楊大叔屋企食左殘疾就無事了。依家搞成甘就真系要獨立。
任賢齊對路叔有保留係因為嗰陣喺羽墨大家投票決定乜都唔同任贀齊講 搞到氣氛好彊
咁始終楊大叔個女單野係不良人做 無記錯嘅話路叔只係唔夠實力保護如意啫
要報仇都搵不良人報先
系你...
你咁計我夠可以話原本羽墨好有誠意邀請路叔加入
不過大家投票pass咗先變到依家氣氛尷尬
不良人夠邀請過路叔加入不過大家果時投票幫人妻搞到敵對
係人都知冇嘢一開波就係敵對關係
重點係劇情入面依家點
咁人地依家係唔妥佢呀嘛
咁繼續行獨立都要有本錢先 最起碼唔好樹敵
其實係青城個陣已經有自立選項
但個陣大家都無乜興
有心唔怕遲
雖然咁講好馬後炮
不過依家睇返由如意變殘疾果下路叔已經樹敵到可以圍住香港島一個圈
兩國合力追殺
所以某任程度上大家一直冇加入組織其實都錯唔哂
見佢地為國開片開得咁開心點知會唔會到時朝廷落旨就綁鳩路叔去帝都
唔計自立
如果要搵勢力加入
依家好似真武門先夠guts
武豪又睇好路叔
又或者死返去大理
明教絕扇門神候府全部有隱患
果時未意識到咁大鑊
如果人類有甘冷靜理智就好鳥。
咁嗰陣時啲武功都係佢教嘅
用佢啲武功保護唔到佢個女又賴路叔
想問樓主,凡姑娘幾時速遞到路叔府上?
---A2---

他們七人慢慢的靠近,而我則同時拔出冬雪與九斷劍,拿著雙劍說道「看來我也該認真起來了。」
站於後方的浮萍聽到以後,隨即又大喊道「虛張聲勢者,不足為懼!上!」

隨浮萍一聲令下,前方那個耍三節棍與那個拿著兩支筆架叉的人隨即衝前,一左一右的向路仁甲夾擊。
路仁甲後退一步,雙手各持一劍去阻擋。路仁甲的「左右互搏」尚未練成,所以兩手各自的防禦力不太平均,可算是右強左弱。
不過慶幸的是路仁甲右手面對的是三節棍的攻擊,其範圍速度奇高,而左手面對的是筆架叉,相比起三節棍則沒那麼大範圍,防守起來也沒那麼吃力。

不良人的兩位先鋒看到路仁甲一直防守,便愈戰愈勇,加大力度進攻,步步壓逼路仁甲。
路仁甲見狀,腳下步伐一轉,再次輔以追命腿法的「追風」進攻…
不良人的二人大驚,正想後退之時,路仁甲的身影便在兩人之中穿梭了兩下,下一刻…他倆便已經頭身分離。
他倆的腦袋掉在了地上,咕嚕咕嚕的滾動著,場內鴉雀無聲,所有人都被這一刻間完結的戰鬥所震懾著了。

而路仁甲他…

A. 站在原地 威嚇對手
B. 繼續進攻
C. 乘機逃走
點解係速遞過黎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞