信用卡討論區(90)渣打冇得免年費

1001 回覆
7 Like 2 Dislike
順利=Cirrus
Master嘅atm卡
建議用Cirrus
試吓打比cs報失
冇追post
邊間銀行?
hsbc red卡
哇屌
我都要check返密d先

不過red主做網上真係要小心
留意返用https開頭網址或者收蘋果批菇菇批個d網就應該最有保障
RED好似都多人出事,我都試過
最大問題係查單部個電話打唔通
卡中心又咩都幫唔到 都唔知點算好
卓越理財 2233 3322
運籌理財 2748 8333
其他 2233 3000
試下
諗住瞓覺前暫時鎖卡
冇用 打過 佢都係pass過去/叫我打查單部 問題佢電話 長期唔通
一次性密碼都可以撞中仲要成功幾次咁癲
其實點解2020都唔加下符號或者英文字母認證
其實就算3310都應該收到英文字信息啦
但係都仲用緊6至8位數字otp
依加係11次中左5次
OTP只能用一次冇得撞
會比人撞中就係演算法有問題,加大個複雜度冇用
拿 有幾步可以做
第一 最緊要的 諗辦法整個電話錄音
我唔係用iPhone 唔知iPhone點搞

再聯絡返銀行
同佢地再講返你短時間收到11個sms
但係銀行唔應該冇發現有問題 跟住停卡
11個sms裡面得5個過到數 同一個網站短時間碌咁多次 仲要外國網 咁仲唔係高風險交易
你話你盡左最大能力係發現sms時已經即時聯絡銀行 係你嘅角度已經最大程度咁減低風險
仲有如果你張卡個額低就再質鳩佢 簽左20000幾 已經係張卡額用額嘅幾多成 咁仲唔係高風險

嘈完佢唔得嘅話
就問返佢地以下嘅詳細資料:
嗰11個sms 時間 金額 有邊個係成功過到數
公司名 聯絡方式
嗰5次交易嘅 時間 金額 授權碼
之後試下google下間公司email
簡單send個email去同佢講話佢地公司收左你錢
但你冇用過佢service 叫佢退(呢個email係證明你有試過搵佢地)
跟住去hsbc網到down返張信用卡爭議表格填
再將個email cap圖比埋hsbc
佢地會幫你交去Mastercard 由Mastercard仲裁
不過fail左好似係$300查單費

如果fail下一步就係金管局
金管局可以同步搵記者

屌 未試過係到打咁長野
粗禮係重要字眼比你黎質鳩佢地
啱啱訓醒 打到1999唔好意思
單就查左 警都報埋 但係查單部就話check唔到有任何異常
同埋保安問題唔關佢地
個額得3萬3 比人一用左2萬6
叫左佢地上司call back返比我
但金管局會有用?
一下就用左9成額
仲要咁想碌法 hsbc咁都比授權
你有冇填嗰張表先 唔係銀行內部查
嗰張表係要上mastercard嗰邊
由Mastercard決定責任係邊個到
例如如果比左錢收唔貨/服務
Mastercard都有權強制商戶/收單行退錢比你

呢個係銀行風險交易問題 應該歸金管局管
渣打Asia Miles waive唔到年費 叫我唔想比就cut左佢
岩岩打去cut左唔駛交年費
其實我都有小小打定輸數 未必一定可以免左個收費
只不過有小小唔甘心
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞