有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
每晚食完飯都脤到死 食個陣又無事
想知照完個醫生會唔會同你分析埋條腸係咩事
會有醫生睇 放心
聽日去約期先 唔該哂
如果純慢性胃炎 其實係咪keep住睇專科都唔會有用
有無人腸胃機能好差
https://lih.kg/2159929
追咗陣post終於留言
幾個月前開始好多胃氣 睇過一排中醫冇好轉 有跟上面巴打講藥房配過藥
之前有一段時間好啲 但食咗蕃薯/薯仔即刻又發作 脹到好似呼吸都好辛苦咁
依家keep 住一起身未食嘢都有氣嗝 冇咩胃口 食量少咗加唔敢食太多 輕咗4-5kg
我覺得飲薑水/暖水好似會舒服啲 但好似唔治本
因為武肺唔敢去診所/醫院睇住
見到上面話教協有得照 想知係咪有埋報告同講解 如果要食藥果啲係咪等佢refer番專科/醫院?定其實程序上要睇咗醫生先去照胃鏡?見到格離post唔敢去公立照好恐怖
Ching食咗一排覺得點?同樣胃脹又便秘又係咁urrg氣,想試
有得俾你瞓著個啲咪好囉
公立照冇麻醉真係慘撚過深喉
透露吓食邊隻牌子15+
我就唔多有效 食完都冇好轉過。。同埋個隻益生菌係膠囊可能自己吞藥唔叻食親都kick住喺喉嚨唔上唔落
胃腸野唔係天生就壓力大多 (過來人)
天生較弱,一有壓力咪黎料
咁睇你心病多,定天生多
天生既咪睇中醫調理
心病就心藥醫囉
教協$3500照完即時有報告,有藥比埋你

但建議都係睇普通西醫食下胃藥先

唔好去公立,$3500好平
多數係胃炎食先有用,我食完覺得冇咩效
半年前過年後開始胃脹食慾不振同頭暈
睇左西醫過左3, 4 星期就好番
但間中耐唔耐都會有少少想嘔既感覺, 但又冇乜點影響到生活
到左6 月尾7 月頭又嚴重過
仲要有1, 2 日連野都食唔落
即刻走去照胃鏡, 但冇乜問題
跟住又係過左幾個星期就自然好番
跟住今次隔左勁短時間又黎過
上星期去左睇中醫希望搞得掂但仲係好反覆

其實我係想問下點分濕熱同寒濕
我上網睇2 款既症狀我都有中
中醫師就話我係濕熱
但如果我係寒濕既話食左醫濕熱既藥會唔會適得其反?
利申超鐘意飲凍野, 呢廿年一日最少一杯宜家開始會戒凍野同會開始做運動
睇中醫岩架你,同埋戒口,戒奶類製品
咁既情況係咪會好難斷尾始終拖左咁耐症
正常人有 自我復收功能,但一定去唔番以前咁

心理 身理影響 冇人知,好似人地骨折好番,成日話痛
sorry唔記得咗
第一次係上amazon買
但早排上去已經搵唔返
最後買咗第二個牌子
不過我未食 唔知效果點
飯後行下會唔會出返d氣

睇下慢慢食好冇d?

維持幾耐?耐就去睇醫生好d

我以前胃有事都係咁
又開始復發 再加埋少少胃痛
https://www.youtube.com/watch?v=ui4DzAt4buc

岩岩睇左依條片,覺得好respect
但係同時又好驚自己個胃咁差會中
照胃鏡所以要
決定都係停ppi
食咗8星期 完全冇料到
ppi主要係消炎,胃既問題解決唔到
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞