有無巴絲長期受住胃脹肚脹之苦? (4)

1001 回覆
18 Like 1 Dislike
又一個慢性胃炎受害者
睇專科定中醫好
我係日日都痛
係咁心跳係跳得好快?因為胃唔舒服頂住?

我之前都係咁。胃本身頂住,係咁her氣。一搭車就心跳得好快,會暈。有次入埋急症。但check過又冇事。於是去左睇專科,有胃酸逆流加胃炎。咁就食藥啦。心跳都係會快。但好返好多。於是就開始做返運動,一個星期做5日30分鐘運動。就算而家胃有d舒服都唔會心跳快。
我畀唔到意見 2樣我都有睇過 但睇得唔長
然後2樣睇完都好似差唔多
又好似冇特別快 但勁明顯feel到個心跳緊
你睇專科係睇腸胃同食ppi?
睇腸胃。食ppi.
ppi我斷斷續續有食 但唔覺有咩用
最近又食咗5個星期到 隻藥個政府醫生話已經係最好
大家有冇成日痾粒粒屎或幼短屎?
呢排成日有便意但痾唔出或痾得唔係好順 然後就痾粒粒屎同幼短屎
最近聽fd講話佢婆婆之前有腸癌 都會痾啲鉛筆咁幼嘅屎 驚驚地腸有事
咁點算
係咪仲有其他藥可以食 咩胃黏膜保護劑
Ppi我都斷斷續續有食 都係反反覆覆
消炎藥超傷胃
之前冇咁密 近排幾乎餐餐餐後都會
同意..心理影響生理
我都打算疫情好番d就去做bodycheck
應該關事
我幾年前都有驚恐症同少少胃痛
最後可以完全好得番
關鍵係你自己心理到
會冇事既唔洗擔心
你係氣喘,因為胃唔夠力消化
會拎佐bom心臟嘅力去幫手
繼而你就會跳快佐同開始唔夠氣

如果長期係咁,最好每次食野前
5分鐘前飲一杯熱暖水
等個胃放鬆翻先食野
食完野唔可以即刻飲任何野
最好1小時之後先飲

p.s. 胃嘅問題持續佐7年以上,睇過好多醫生,得1個曾經令我成功接近斷尾同舒緩,減少佐我好多痛苦,佢同我講3餐一定要定時,唔洗食到好飽,寧願好快肚餓食多幾餐,但一定一定要定時,嘢食一定要戒口,食完飯盡量唔好坐係度,我照足唒嚟做改善佐好多,係煩,但起碼唔洗成日唔舒服
我都想試下
我試下 多謝巴打
希望可以舒緩到 因為真係愈黎愈差
食野之前飲到感覺到個胃係暖粒粒就得
但唔好太少水,至於食完飯真係要忍一忍
覺得個胃ok先飲少少,慢慢個胃適應佐就唔洗等咁耐。

醫生同我講嘅呢個方法係持續性,所以一時三刻會好似魔術唔好係冇可能,如果真係唔舒服當然都要食藥,再按呢個方法慢慢做,真係會舒緩到,不過我個人覺得食野定時,唔可以俾個胃太餓係最主要見效(因為太餓就會產生胃氣,所以要飲熱水舒緩翻)*同一定要戒生冷野,除非你好翻要同朋友食一次半次都ok。

呢排疫情關係訓耐佐又令到自己3餐唔定時就唔舒服,唯有堅持每日早睡早起要食3餐又冇翻事,因為生活作息同壓力係好影響腸胃。

巴打雖然唔知幫唔幫到你,我都知好煩,我咁多年都好成日諗點解食少少野都有事,好想呢個胃病快d離開我,不過耐佐我又有另一個啟發,真係唔得嘅,唯有諗辦法同佢共存(不過太嚴重又擔心最好都要入下醫院檢查),希望你捱得過唔好氣餒
*所以一時三刻會好似魔術咁好係冇可能
agree
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞